Confidenţialitate

Cetățenii americani, sfătuiți să părăsească Irakul

Statele Unite ale Americii le cer cetățenilor americani să părăsească de urgență teritoriul irakian.

Solicitarea Departamentului american de Stat vine la câteva ore după atacul cu dronă în care au fost uciși, în vecinătatea aeroportului din Bagdad, comandantul forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene şi un înalt oficial al forţelor paramilitare irakiene.

Qassem Suleimani şi Abu Mahdi al-Muhandis au fost lichidați din ordinul președintelui SUA, Donald Trump.

Este neclar, pentru moment, dacă americanii au avut autorizație pentru acest atac comis pe tărâm irakian.

Înfiinţate în 2014, pentru a lupta contra ISIS, Forţele Mobilizării Populare, conduse de Abu Mahdi al-Muhandis, au fost recunoscute oficial de regimul de la Bagdad ca trupe militare independente care răspund direct premierului.

Potrivit CNN, după atac paza ambasadei SUA în Irak a fost întărită. Relațiile dintre Washington și Teheran s-au degradat în timpul administrației lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordul internațional pentru controlul programului nuclear iranian, stârnind îngrijorare internațională. Înțelegerea fusese parafată de Barack Obama, fostul președinte american.

Șefa Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a convocat o reuniune de urgență pe tema atacului în care a fost ucis Qassem Suleiman, care a contribuit, în timpul vieții, la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Teheranul a promis să răzbune moartea acestuia, calificând gestul președintelui american drept un „act de război”.

Prețul petrolului a crescut cu 4% pe piețele asiatice ca o primă reacție la uciderea comandantului Qassem Suleimani, șeful forţelor de elită ale Gărzilor Revoluţionare iraniene, la ordinul președintelui SUA. Au sporit temerile despre unui conflict direct între cele două țări.

Barilul de țiței s-a scumpit până la pragul de 69 de dolari, cel mai ridicat nivel al ultimelor 3 luni și jumătate.

Iranul este al 6-lea exportator de petrol al lumii.