Confidenţialitate

Tribunalul Bucureşti: Greva angajaţilor ROMATSA este legală

Instanța a stabilit cu câteva minute în urmă că greva controlorilor de zbor de la ROMATSA este legală.

Avocatul Romatsa – care a contestat în instanţă greva declanşată de Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România – a susţinut, marţi, la Tribunalul Bucureşti că semnăturile strânse de sindicatul companiei în vederea declanşării grevei nu mai sunt valabile deoarece au fost adunate în noiembrie anul trecut, în timp ce avocatul sindicaliştilor a arătat că instituţia nu are un buget aprobat pe anul 2017, nu există controlori de trafic suficienţi, în schimb personalul administrativ este foarte numeros. Instanţa urmează să stabilească la ora 15.00 dacă greva este sau nu legală.

La începutul procesului, avocatul Romatsa a cerut încetarea grevei şi reluarea lucrului pe motiv că semnăturile membrilor de sindicat pentru acţiunea de protest au fost strânse în noiembrie 2016, înainte de demararea negocierilor dintre sindicat şi patronat. “Nu există un mandat valid pentru greva sindicatului. Deja s-au făcut paşi înainte şi s-au demarat o serie de proceduri”, a susţinut ap[ratorul companiei.

La rândul sau, consilierul Ministerului Transporturilor, instituţie care are în subordine Romatsa, a arătat că planul de performanţă al controlorilor de trafic trebuie schimbat de Comisia Europeană. Răspunsul sindicaliştilor a fost acela că traficul deasupra României a crescut cu 18 la sută după ce a fost închis spaţiul aerian al Ucrainei, iar ministerul nu a făcut nimic în ultimii doi ani pentru a reglementa planul de performanţă al controlorilor de trafic.

Şase zboruri operate de compania low-cost Ryanair au fost anulate marţi, 18 curse ce trebuiau să aterizeze pe aeroportul Henri Coandă au avut întârzieri de până la trei ore, în timp ce alte 16 curse ce trebuiau să decoleze au întârzieri de aproape două ore şi jumătate, pe durata grevei în care s-au aflat controlorii de trafic aerian.

Greva controlorilor de trafic aerian – declanşată la ora 9.00 – a fost suspendată la ora 13.00, însă negocierile continuă, potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Alecu Florin Diaconu.