Confidenţialitate

Trei muzee ale ouălor încondeiate, cu aproape 20.000 de exponate, toate în Bucovina

În România există 3 Muzee ale Ouălor Încondeiate, toate în Bucovina. Cele trei muzee reunesc aproape 20.000 de ouă încondeiate. Unele sunt unicat sau au o vechime de peste 100 de ani. Unul dintre aceste muzee poate fi văzut şi on line.

Unul dintre muzee se află la Moldoviţa, judeţul Suceava, şi poartă numele artistului plastic care l-a înfiinţat, Lucia Condrea. Potrivit prezentării de pe pagina de internet, este cel mai mare muzeu cu ouă decorate din lume. Cuprinde peste 11.000 de exponate, aşejate în 106 vitrine. Se poate face un tur virtual al expoziţiilor care adună ouă decorate din 56 de ţări.

Muzeul Oului din Vama are tot în jur de 11.000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi de pe toate continentele. Colecţia aparţine prof. Letiţia ORŞIVSCHI, artist plastic. Ouăle pictate cu motive bucovinene au o vechime între 50 şi 100 ani.  La Ciocăneşti, tot în Suceava, Muzeul înfiinţat acolo conţine 3.000 de ouă încondeiate. Multe dintre ele sunt pictate cu modele pe care localnicii le au picatte şi pe case. De-altfel, datorită caselor împodobite cu modele tradiţionale, localitatea este declarată muzeu.

  • Liliana Nicolae

Foto: Lucian Condrea Facebook