Confidenţialitate

Coronavirus: România a intrat în Scenariul 3 | AUDIO

Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Numărul cazurilor a ajuns la 102.

Toți trei se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea Biroului Permanent Național al PNL, la care a participat și senatorul Vergil Chițac.

Depășirea pragului de 100 de infecții marchează trecerea în faza a treia a crizei coronavirus, cu măsuri mai stricte care se referă în special la procedurile de lucru în spitale.

Ministrul Sănătății a vorbit la Digi 24 despre măsurile din Scenariul 3.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autorităţile vor putea impune măsuri de distanțare socială, limitarea contactului dintre persoane, a activităților colective și punerea în aplicare a planului de pregătire pentru pandemie.

La acestea se adaugă raportarea călătoriilor (ex: istoricul călătoriilor simplificat) și implementare de puncte medicale avansate în cadrul unităților sanitare.

Autorităţile vor putea impune carantină şi la domiciliu sau în hoteluri, dacă se depășește capacitatea de tratare în spitale. Din acel moment, unitățile medicale vor funcţiona după reguli speciale.

Medicii nu vor mai avea zile libere, 10% din paturile de terapie intensivă vor fi păstrate în permanenţă pentru cei infectaţi, iar zonele dedicate bolnavilor de COVID-19 vor fi extinse.

Afecţiunile care nu sunt urgente vor trece pe planul secund faţă de cazurile de COVID-19 si vor fi luate măsuri mai restrictive privind mobilitatea persoanelor în zonele de focar şi în centrele urbane.

Dacă vor fi confirmate mai mult de 2.001 de îmbolnăviri, se va activa Scenariul 4, cel mai restrictiv luat în calcul de autorităţi.

Acest scenariu presupune închiderea granițelor și luarea unor măsuri similare cu cele din Italia: carantină strictă în anumite zone, limitarea libertăţii de mişcare în public, izolare forţată la domiciliu şi a persoanelor neinfectate, interzicerea adunărilor de persoane sub 100 de participanţi si închiderea unităţilor comerciale care nu sunt esenţiale de tipul barurilor, restaurantelor si magazinelor cu alt specific decât cel alimentar sau medical.