Confidenţialitate

Trecerea Poliției Judiciare la Ministerul Public naște tensiuni în coaliție. Sindicatul Europol: Deficitul de personal, și de 50%

În timp ce ministrul Stelian Ion a prevăzut acest transfer în proiectele de lege ale Justiției, ministrul de Interne Lucian Bode spune că a muta, cu totul, 28.000 de polițiști ar lăsa Internele cu un gol ce nu poate fi suplinit.

Liderul Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica, spune, la Europa FM, că deficitul de personal din Poliție este mult prea mare pentru ca polițiștii judiciari să poată lucra doar cu procurorii în anchete, în cadrul Ministerului Public:

„Acum se dorește ca Poliția Judiciară să fie mutată la Ministerul Justiției. În aceste condiții, cred că ne mai rămâne Poliția Animalelor și îl aducem pe domnul Vela și va fi șeful Poliției Animalelor și în asta va consta structura Poliției Române. Nu putem să dezbinăm în acest fel, eu înțeleg că parchetele duc lipsă de oameni, dar și Poliția Română nu are cum să scoată 28.000 de oameni să-i mute la Ministerul Justiției, în condițiile în care deficitul astăzi de personal este și de 50%  în anumite structuri, deci funcționăm la jumătate din necesar în forate multe structuri din Poliția Română. Cred că, cei din 28.000, putem să dăm la o parte șefii, deci aș zice că undeva la 23.000-25.000 de polițiști lucrează în mod frecvent în dosare penale, sub supravegherea și coordonarea procurorilor. În afară de acest lucru, mai fac încă 20 de lucruri pe care le au în fișa postului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

De partea cealaltă, Asociația Inițiativa pentru Justiție susține mutarea polițiștilor judiciari la Parchete și amintește că actuala putere a prevăzut asta în programul de guvernare.