Trecerea la ora de vară poate afecta ceasul biologic al organismului

Alături de mişcare şi alimentație sănătoasă, somnul este esenţial pentru o stare de sănătate optimă.

Aparent inofensivă, trecerea la ora oficială de vară poate afecta semnificativ ritmul circadian, adica ceasul biologic al organismului nostru. Faptul că ne trezim cu o oră mai devreme îşi pune amprenta asupra functionarii corpului, mai ales în cazul persoanelor care adorm la ore târzii, si nu respecta recomandarea de 7-8 ore de somn pe noapte. Acestea sunt irascibile, nervoase şi nu în ultimul rând obosite. De asemenea, o oră în plus de somn scade cu până la 36 la sută posibilitatea ca tinerii să sufere de obezitate – spun cercetătorii din Madrid.

Principalul responsabil pentru aparitia problemelor in aceasta perioada este melatonina, numită şi ‘hormonul somnului’, care reglează bioritmul şi induce, în mod natural, somnul.Melatonina este produsă la nivelul unei porţiuni din creier numită glandă pineală, se secretă în cantităţi crescute la întuneric, adică seara şi noaptea şi anunţă astfel organismul că este timpul să adoarmă. În plus melatonina este un foarte bun antioxidant, încetinind procesul de îmbătrânire şi de asemenea un eficient stimulator al sistemului imun.

Nivelul normal de meltonina in organism este necesar restabilirii bioritmului. Putem apela si la muşeţel şi passiflora, aceste plante intensificand acţiunea sedativă. Starea de relaxare se va produce treptat, iar somnul se va instala într-un mod natural, fără suprimarea viselor, urmând ca pe timp de zi să vă desfăşuraţi activitatea în condiţii optime. Astfel, nu veti rămâne cu o stare de somnolenţă care poate afecta activitatile zilnice.

Alături de mișcare și alimentație sănătoasă, somnul este esențial pentru o stare de sănătate optimă. Lipsa cronică de somn are strânsă legătură cu apariția răcelii și gripei, diabetului, obezității, bolilor cardiovasculare și bolilor mentale. În timpul somnului celulele intră într-un proces de reparație. Dacă nu ne odihnim îndeajuns, sistemul imun este supresat, corpul este vulnerabil în fața infecțiilor. Chiar și răspunsul la vaccinare este mai slab.

Nu uitati, Frumusetea somnului se vede ziua !