Tratamentul pentru cancer, un pas mai aproape

Pe baza unui anticorp preluat de la persoanele rezistente la cancer, cercetătorii de la Duke University din Statele Unite au creat un medicament anti-cancer.

„Credem că putem schimba răspunsul sistemului imunitar ca mai apoi să-l lăsăm să ucidă tumora”, susţine coordonatorul cercetării, profesorul Edward Patz, de la Duke University, într-o declaraţie pentru cotidianul britanic The Independent.

Testat pe şoareci, tratamentul ar urma să fie testat şi cu un grup de pacienţi bolnavi de cancer. Subiectul, considerat controversat, al capacităţii sistemului imunitar al unor persoane de a lupta cu diferite forme de cancer nu este nou. Au mai existat studii pe această temă şi numeroase discuţii în comunităţiile ştiinţifice, însă de data aceasta se pare că toate piesele puzzelului au fost puse cap la cap şi cercetătorii se apropie de o pastilă „anti-cancer”.

În revista de specialitate Cell Reports, care publică şi studiul amintit, au apărut în ultimele două luni peste 20 de cercetări care indică un progres în tratarea cancerului.

Edward F. Patz Jr., coordonatul cercetării de la Duke University a finalizat concluziile academice încă din luna februarie a acestui an, însă abia la începutul lunii mai Cell Reports a terminat verificările datelor şi a distribuit concluziile comunităţii academice.

Cancerul mamar, tratat de britanici

În luna martie a acestui an, cercetătorii britanici de la Universitatea din Manchester au găsit un nou tratament experimental cu rezultate deosebite în tratarea uneia dintre cele mai agresive forme de cancer mamar, ducând la stoparea bolii. Nouă terapie anti-cancer a distrus tumorile în doar 11 zile.

Tratamentul anti-cancer, care constă într-o combinaţie de medicamente care costă aproape 2.000 de euro, a distrus în totalitate tumorile care ajungeau până la dimensiuni de 3 cm.

Femeile din Marea Britanie care au primit acest tratament sufereau de una dintre cele mai agresive forme de cancer mamar – HER2 pozitiv. Acestora le-a fost administrată o combinaţie a unor medicamente speciale.

Aproape 9 din 10 femei au arătat un răspuns pozitiv la tratament – însemnând că numărul celulelor canceroase a început să scadă. Într-un caz din patru, cocktailul de medicamente a produs micşorarea semnificativă a tumorilor, iar în anumite cazuri, acestea au dispărut total.

Medicamentul s-a dovedit eficient şi în cazurile în care boala s-a răspândit şi la noduilii limfatici, potrivit studiului prezentat la Conferinţa Europeană pentru Cancer Mamar din Amsterdam.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS