Confidenţialitate

Tranzacții prin off-shoruri din Cipru și acuzații de mită în noi anchete privind dezinfectanții din spitale

Două noi anchete de presă în cazul dezinfectanților pentru spitale diluați arată că producătorul Hexi Pharma plimba materia primă  mai întâi prin diverse off-shoruri pentru a obține un profit care să rămână secret autorităților din România.

Astfel,  Gazeta Sporturilor dezvăluie astăzi că, inițial,  patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, cumpăra materia primă pentru dezinfectanți  cu 11 euro kilogramul. Apoi, o revindea firmei din România cu până la 100 de euro, iar banii rămâneau în Cipru, în off-shore-ul C.P.S. Chemical & Pharmaceutical Solution Ltd, înfiinţat  tot de el în iulie 2008.

“CPS este unul din vehiculele folosite de către Condrea. Patronul nostru deţine mai multe companii off-shore”, spune, pentru GSP, unul dintre cei mai vechi oameni din Hexi Pharma.

Profitul ar fi fost folosit inclusiv pentru mituirea directorilor de spitale și a unor oficiali din Ministerul Sănătății, responsabili de încheierea contractelor, susține jurnalistul Cătălin Tolontan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pe de altă parte, tot astăzi, siteul EurActiv dezvăluie că patronul Hexi Pharma controlează de fapt și laboratorul care facea analize și certifica dezinfectanții vânduți în toată țara.

,,Unilab SA, firma care deține laboratorul Unilab din Otopeni, are între acționari atât persoane fizice cât și o firmă, Hatom Limited, un offshore cipriot.

Aceasta intră în acționariatul laboratorului – singurul care este acreditat să testeze anumite tipuri de dezinfectanți în România – în luna februarie 2011, preluând acțiunile cedate de un alt offshore cipriot, CPS Chemical and Pharmaceutical Solutions Limited,,  scrie EurActiv.

Autorul investigației, jurnalistul Ovidiu Vanghele explică:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și tot siteul EurActiv scrie că tocmai în această perioadă, Institutul Oncologic din București se pregătește să încheie un contract de curățenie cu una dintre firmele patronate de Dan Condrea. Caietul de sarcini a fost întocmit tocmai pentru a favoriza această firmă, spune autorul investigației, jurnalistul Ovidiu Vanghele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În această dimineață, ministrul Sănătăţii a anunțat că a trimis Corpul de Control la Institutul Oncologic pentru a verifica  contractele de achiziţii încheiate.

Rezultatele anchetei vor fi transmise Parchetului General care a deschis dosar penal și care așteaptă acum rezultatele primelor analize la dezinfectanții Hexi Pharma aflați deja în spitale.

O parte dintre aceste vor fi anunțate mâine.

Într-o reacție pentru Europa FM, purtătorul de câvânt al Hexi Pharma, Loredana Albu, declară că tot ce poate spune în acest moment este fabrica are contracte cu firme străine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.