Transportatorii nemulțumiți de prețul polițelor RCA amenință cu proteste: Scoatem în stradă 40.000 de camioane

Scoatem 40 de mii de camioane în stradă și blocăm centura Bucureștiului dacă nu opriți scumpirea polițelor RCA.   Iată avertismentul lansat de mai multe asociații de transportatori, nemulțumite că autoritățile nu fac nimic pentru a ține sub control prețurile acestor asigurări.

Organizațiile din domeniu se vor întâlni, în această săptămână, pentru a discuta despre un eventual protest la nivel național.

Transportatorii sunt nemulţumiţi de activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cer parlamentarilor şi Guvernului să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor.

”Nu se mai poate aşa. Dacă miercuri nu primim niciun răspuns, ne întâlnim cu toţii, toate organizaţiile patronale din transporturi, inclusiv UNTRR, şi pregătim un protest la nivel naţional, cu 30-40.000 de autovehicule”, a spus preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu, pentru News.ro.

Ce a fost în decembrie, în Victoriei, a fost doar o încălzire. Dacă blocăm centura Capitalei, s-a terminat, nu mai intră şi nu mai iese nimeni din Bucureşti„, a completat el.

Transportatorii au evaluări diferite faţă de cele ale ASF în privinţa scumpirii RCA din ultimele luni. Datele publicate de către autoritate arată că prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, a crescut cu 42% faţă de nivelul din iunie 2015.

Însă transportatorii susţin că scumpirile au fost, în realitate, mult mai mari şi le pun în pericol activitatea.

”Recent am văzut un alt exemplu. Proprietarul unui microbuz de 20 de locuri, care a plătit anul trecut, pentru 12 luni, un RCA de 3.000 de lei, a plătit acum 6.000 de lei pentru jumătate de an. Avem aici o creştere de 200%”, a menţionat şeful COTAR.

În decembrie 2015, COTAR a organizat un protest în Capitală, iar peste 10.000 de şoferi au blocat Piaţa Victoriei pentru a a-şi exprima nemulţumirea faţă de creşterea semnificativă a tarifelor RCA.

 

Proiectul de lege propus de ASF

 

Între timp, ASF a trimis la Parlament un proiect de lege pentru modificarea normelor RCA.

Șoferii vor putea să-și achite polițele RCA în rate, iar în cazul în care se fac vinovați de un accident minor pot achita reparația din propriul buzunar – fără să mai apeleze la firma de asigurări.

Iată câteva dintre modificările ce se regăsesc în acest proiect.

Pe de altă parte, documentul prevede însă tarife mai mari pentru șoferii amendați pentru viteză.

Praf  în ochi, nu ne rezolvă problemele – iată reacția transportatorilor.

 

Asigurare obligatorie de răspundere civilă auto în rate – iată principala modificare pe care o dorește ASF în cazul polițelor RCA,

Potrivit proiectului,  numărul plăţilor va fi eşalonat în funcţie de nevoile șoferului și se va  regăsi într-un contract de asigurare – document care, până acum, nu exista în legislația din România.

O altă modificare îi permite șoferului cA, atunci când are o daună minoră, să o achite chiar el.  În acest fel, nu se va încărca ulterior cu un istoric negativ, iar valoarea poliței RCA nu va mai crește.

De menționat că un astfel de sistem a mai funcționat în România până în 2007, – când orice daună mai mică de 100 de lei era suportată direct de șoferul vinovat, nu de către firma de asigurare.

Proiectul nu rezolvă problema creșterii nejustificate a polițelor RCA – atrage atenția secretarul general al Uniunii Transportatorilor Rutieri din România,  Radu Dinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”ASF, în final, a pus ce a vrut acolo, adică, n-a inclus toate observațiile venite de la asociațiile de transportatori. N-am văzut nicio prevedere care ar putea să contribuie la soluționarea  problemei fundamentale – anume valoarea acestor polițe RCA”, a declarat Radu Dinescu pentru Europa FM.

Proiectul de lege redactat de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ar putea fi adoptat de Parlament luna viitoare.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS