Confidenţialitate

Tot mai mulți români pun bani deoparte, pe fondul incertitudinilor financiare. Cei mai mulți țin banii acasă

Circa jumătate dintre români spun că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut. Mai mult de o treime se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească. În acest context pesimist, au început să strângă banii la saltea.

Principalul motiv de îngrijorare al românilor este legat de creșterea prețurilor la energie în cazul a mai mult de 38% dintre ei, urmat de evoluția pandemiei de Covid și de riscurile privind aprovizionarea cu alimente și bunuri de necesitate, arată datele unui sondaj realizat de Finzoom, la cererea CEC Bank, în luna iunie, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara.

În acest context pesimist și plin de incertitudini, românii au început să pună bani deoparte susţin autorii studiului. Ponderea celor care economisesc lunar a urcat de la 47%, în primele trei luni ale anului, la 63%.

Sumele puse deoparte sunt modeste: de sub 300 de lei și până la 600 de lei.

Banii sunt strânși la saltea în cazul a circa 47% dintre români, urmează apoi plasamentele la bănci, peste 43%.

Guvernatorul BNR precizează că datorită măsurilor luate de banca centrală, Românie înregistrează cea mai rapidă creștere de rată de depozit, comparativ cu celelalte țări din regiune:

„Am înăsprit condițiile de lichiditate, să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele dobândă la depozite. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri, cu dobânzi puternic real negative și cu inflație în creștere, aceștia chiar pierd sume substanțiale la banii economisiți și atunci trebuia să-i împingem.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Ministrul Energiei spune că România nu are de ce să ia deocamdată măsuri pentru a reduce consumul de energie cu 15% | AUDIO

Foto: Shutterstock