Confidenţialitate

Tot mai multe cereri de cetățenie română

Tot mai mulți străini vor să devină români, susține Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Potrivit instituției, cifrele sunt într-o continuă creștere. Doar anul trecut numărul celor care au cerut cetățenia română a fost de patru ori mai mare față de 2014. Iar de la începutul anului și până acum situația este asemănătoare.

“ Jur să fiu devotat Patriei şi poporului roman, să apăr drepturile şi interesele naţionale, să respect Constituţia şi legile României”, aşa sună jurământul rostit de toţi străinii care vor să obțină cetățenia română.

Numărul lor a depășit anul trecut 81 de mii, de patru ori mai mult față de 2014. Valorile sunt în creștere și anul acesta. Potrivit autorității pentru cetățenie, în primele șase luni ale anului au fost înregistrate 52 de mii de dosare. Creșterea, spun reprezentanții ANC, este motivată și de situația internațională. Cele mai multe cereri vin din partea cetățenilor moldoveni, aceștia fiind urmați de israelieni și oameni din țările arabe. Procedura de la depunerea dosarului până la obținerea cetățeniei durează un an, iar una dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească străinii care își doresc să fie români este dovada că au locuit pe teritoriul țării noastre în ultimii cinci-opt ani.

Media de respingere a dosarelor, spun oficialii, este de 10% sau chiar mai puțin.