Confidenţialitate

Torționarul Vișinescu cere eliberarea pe motive medicale

Solicitarea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale, formulată de torţionarul Alexandru Vişinescu, se judecă vineri de Curtea de Apel Bucureşti.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Judecătorii au decis, la primul termen din 18 august, ca Institutul de Medicină Legală Mina Minovici să facă o expertiză medicală şi să stabilească dacă Vişinescu poate fi tratat în reţeaua medicală a sistemului penitenciar.

La acel termen Vişinescu nu a fost prezent în sala de judecată.

Avocatul său a depus atunci dosarul medical al clientului său.

Alexandru Vişinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost condamnat definitiv, în 10 februarie 2016, la 20 de ani de închisoare în dosarul în care a fost găsit vinovat de crime împotriva umanităţii.

Decizia a fost considerată o premieră din punct de vedere judiciar.

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au acuzat pe Vişinescu că, în perioada 1956-1963, când a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a luat măsuri de persecutare a deţinuţilor politici încarceraţi.

Anchetatorii au identificat 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu. Doisprezece deţinuţi politici au murit în perioada în care penitenciarul a fost condus de Vişinescu.