Confidenţialitate

Torționarul Alexandru Vișinescu a murit în Spitalul Penitenciarului Rahova

A murit Alexandru Vișinescu, torționarul comunist condamnat la 20 de ani închisoare pentru crime împotriva umanității comise.

În vârstă de 93 de ani, Alexandru Vişinescu fusese operat luna trecută la Spitalul „Bagdasar Arseni” pentru o ruptură de splină și mai multe coaste rupte.

CINE A FOST ALEXANDRU VIȘINESCU?

Alexandru Vișinescu este primul torționar comunist condamnat definitiv în România. Procesul său a survenit după 50 de ani de la săvârșirea faptelor.

El a fost condamnat pentru infracțiuni contra umanității în legătură cu abuzurile săvârșite asupra deținuților politici.

Instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, care are de plătit, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia — 50.000 euro, Elena Iacob — 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro.

Alexandru Vișinescu a fost găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente.

În ultimul său cuvânt Vișinescu a cerut să fie achitat, susținând că deținuții politici au murit din cauza vârstei.

Avocata sa a susținut că deținuții au murit din pricina frigului și a singurătății.

Alexandru Vișinescu a fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, dar a ocupat diferite funcții și în închisorile de la Mislea și Jilava, la începutul anilor ’50.

El a fost denunțat de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pe 30 iulie 2013 pentru omor deosebit de grav.
În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt.-col.

Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, respectiv 1956–1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur. Acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

La sfârșitul lunii septembrie, a mai murit un fost torționar, tot în pușcărie. Este vorba de Ioan Ficior, condamnat și el la 20 de ani de închisoare, făcându-se vinovat de moartea a 103 deținuți închiși în lagărul de muncă de la Periprava, unde a fost comandant.

De asemenea, a fost obligat și la plata a 310.000 de euro, despăgubiri către supraviețuitorii pe care i-a torturat.

Ioan Ficior a devenit la acea dată al doilea torționar condamnat, după Alexandru Vișinescu.

Pe lânge cei 103 deținuți uciși prin tortură, mulți alții au supraviețuit bătăilor și înfometării, ajungând să-și spună în prezent poveștile.