Confidenţialitate

A murit torționarul Ioan Ficior

Torționarul cu peste 100 de oameni pe conștiință, Ioan Ficior, a murit la spitalul penitenciar Jilava.

Fostul comandant al lagărului de muncă de la Periprava avea 90 de ani și fusese condamnat anul trecut la 20 de ani de închisoare pentru coordonarea regimului de detenție represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici din perioada 1958 şi 1963.

Ficior a fost al doilea tortionar roman care a ajuns in inchisoare dupa Alexandru Visinescu.

Pentru săvârșirea de crime contra umanității, Ioan Ficior a fost trimis în judecată în 2014.

În 2016 torționarul a fost găsit vinovat moartea a 103 detinuti politici și a primit 20 de ani de temniță.

Fostul comandant al lagarului de munca de la Periprava a refuzat să participe la proces și a arătat că nu își reproșează nimic.

Pe langa oameni ucisi prin tortura la Periprava multi altii care au supravietuit batailor si infometarii inca poarta urmele chinuitoare ale temnitei.

Intre acestia si actorul Mitica Popescu. Dovezile au fost stranse de cercetatorii ″Institutului de investigare a crimelor comunismului″ și arată că detinutii erau izolati de familii si de orice alte persoane, traiau in conditii de cazare mizerabile, in baraci era frig insuportabil, erau sanctionati fizic pentru abateri minore.

Primeau hrana puțină, erau in permanenta infometati si insetati, avand dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor.

Nu in ultimul rand, deținuții erau supuși la conditi de munca inumane. Acest regim a fost condus de Ioan Ficior.