Tortionarul Alexandru Visinescu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Instantei Supreme

În vârstă de 88 de ani, el este acuzat de crime împotriva umanității săvârșite în perioada în care a condus închisoarea comunistă Râmnicu Sărat.

Sub comanda sa, în temnița comunistă a fost instituit un regim de teroare căruia i-au căzut victime mai mulți deținuți politici, printre care și liderul țărănist Ion Mihalache.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a fost instituția care a sesizat Parchetul în acest caz și care a descoperit că Alexandru Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici.

În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, Vişinescu a instaurat un regim de tortură şi teroare.

Fostul torționat trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună, după cum a descoperit presa.

După mediatizarea cazului său, el a reacţionat violent la încercările reporterilor de a vorbi cu el, înjurându-i şi încercând să-i lovească.

Ca urmare a deschiderii dosarului torţionarilor, Ministerul Justiţiei a promovat un proiect de lege potrivit căruia aceştia ar urma să plătească despăgubiri victimelor din închisorile comuniste.

În septembrie 2013, lui Vișinescu i s-a adus la cunoștință acuzaţia de genocid.

Procurorii arătau atunci că în perioada 1956-1963, când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, i-a supus pe deţinuţii politici la rele tratamente, bătăi şi alte violenţe și nu le-a oferit accesul la hrană şi asistenţă medicală.