Confidenţialitate

Topul farselor de 1 Aprilie care au rezistat în timp

Ziua păcălelilor are o istorie îndelungată, veche de câteva secole. De la artiști la oameni politici, de la instituții serioase la mari conglomerate comerciale, fiecare a avut încercările sale de a marca Ziua Internaţională a Păcălelilor.

Merită totuși precizat și că în 2017 ziarele scandinave au anunțat că renunță la tradiționalele farse de 1 aprilie din cauza fenomenului „fake news”.

În mod tradiţional, în Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud, glumele ţin până la prânz, iar cel care joacă feste şi după ora 12.00 este poreclit “păcăliciul”.

Din acest motiv, ziarele din Marea Britanie care decid să le joace feste cititorilor o fac doar în ediţia de dimineaţă.  Mark Twain spunea ca “ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

În Franţa, Irlanda, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Rusia, Olanda, Germania, Brazilia, Canada sau Statele Unite, glumele pot fi făcute toată ziua.

Într-O dimineață de milioane, la Europa FM, am trecut rapidîn revistă farsele care au rezistat în timp și am cerut ajutorulsă stabilim care este cea mai cea dintre ele. La finalul articolului găsiți topul rezultat în urma votului.

Pe 1 aprilie 1970, John Lennon și Yoko Ono anunțau că se vor supune unor operații de schimbare a sexului. S-a dezbătut mult la acea vreme pe temă, până când să se ajungă la concluzia că anunțul a venit totuși într-o zi de 1 aprilie.   Dar ideea celor doi artiști nu a născut atât de multe discuții cum a fpcut reportajul BBC din anii 50.

În 1957, postul de televiziune britanic BBC a difuzat un reportaj detaliat despre recolta foarte bună de spaghetti din livezile de arbori de spaghetti din Elveţia. Reportajul au avut un succes uriaș, sute de telespectatori au sunat la redacție întrebând cum ar putea obține și ei un copac de spaghetti să-l planteze în curte.

Tot din seria culturi neobișnuite, în 1950, câţiva motociclişti care circulau pe o autostradă din California de Sud au observat ceva cu adevărat spectaculos: în toţi pinii şi cedrii de pe marginea şoselei crescuseră portocale. Ceea ce văzuseră ei s-a dovedit, de fapt, a fi o farsă pusă la cale de locuitorii oraşului Skyforest, aflat în apropiere. În noaptea de dinainte, aceştia au legat în pomi aproape 50.000 de fructe rămase de la un festival organizat în localitatea vecină, San Bernardino.

Înainte de inventarea și adoptarea televiziunii color, suedezii promiteau să revoluționeze lumea. Tot într-o zi de 1 aprilie. În 1962, la postul național de televiziune suedez, doi fizicieni au explicat audienței cum își pot face singuri televizoare în culori dacă întind un ciorap de damă, de nailon, peste ecran. Ei au descris în termeni științifici cum are loc refracţia luminii în fibrele de nailon, exact ca-n tubul catodic al televizoarelor color. A urmat un val de reclamații furioase din partea telespectatorilor dezamăgiți că metoda n-a funcţionat.

În 1976, un reputat astronom britanic a explicat la Radio BBC 2 că din cauza unei alinieri istorice între planetele Pluto, Jupiter și Terra, gravitaţia pe Pământ urmează să fie redusă în mod semnificativ. Astronomul le-a cerut ascultătorilor ca fix la 9:47 să sară ca să experimenteze imponderabilitatea la ei acasă. Liniile telefonice s-au umplut ulterior de ascultatori care au descris convingător că au simţit reducerea gravitaţiei exact la ora precizată.

Pe 1 aprilie 1998, într-un jurnal științific din statul american Alabama a apărut un articol în care se relata că legistlativul urmează să redefinească valoarea numărului PI de la 3.14 la 3, la cererea bisericii și ca să fie de acord cu valoarea precizată în Biblie. Parlamentul local a fost inundat de telefoane furioase ale alegătorilor care au cerut deputaților să-l lase pe PI în pace.

Tot din seria legi noi de 1 aprilie, în 2013, armata americană a anunțat că începe să înroleze și pisici, nu doar câini, în rândul trupelor speciale. Anunțul publicat în Jurnalul Oficial al armatei preciza că se caută pisici sănătoase, agile şi capabile să sară cel puțin doi metri și jumătate înălțime, care vor fi folosite și antrenate să zgârâie, muşte şi să scuipe inamicii.

În 1977, The Guardian a realizat un material amplu despre San Serriffe, o mică ţară situată în Oceanul Indian, formată din mai multe insule şi care are forma semnului punct şi virgulă. Telefoanele redacţiei au sunat toată ziua, cititorii dorind să afle informaţii despre ceea ce părea un loc perfect de vacanţă, însă toţi au fost dezamăgiţi când au aflat că era vorba doar de o farsă.

1987 este anul în care ”make love, not war” prindea o nouă formă. În cotidianul britanic Daily Mirror apărea o ştire care trebuia să şocheze lumea politică din întreaga lume: prim-ministrul Regatului Unit, Margaret Thatcher, şi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, trăiau o poveste de dragoste. Ziariştii aveau şi o dovadă în acest sens: o fotografie cu cei doi stând la o masă şi alintându-se.

Dincolo de implicațiile politice, opinia publică a fost şocată la acea vreme să afle că Doamna de Fier, fiind femeie căsătorită, a putut face acest gest. Într-un final, Daily Mirror a scris că  cele două persoane surprinse în imagine erau, de fapt, sosii ale celor doi lideri politici.

În 2007, site-ul „Lebanon Circle”, destinat pasionaţilor de magie, a postat o imagine cu o creatură care semăna cu o zână, precizând că a fost descoperită de un bărbat care îşi plimba câinele în apropiere de un vechi drum roman din Derbyshire. Zeci de mii de vizitatori au venit să vadă creatura, însă la scurt timp proprietarul site-ului a mărturisit că a fost vorba de o farsă. Chiar şi aşa, au existat persoane care au continuat să îl sune şi care nu au putut accepta că zâna nu era reală.

Anul trecut, Google susține că poate să controlează vremea din Olanda prin Google Wind, prin care morile de vânt din Olanda sunt folosite nu pentru a produce energie electrică ci pentru a produce curenți puternici care să deplaseze norii. Invenția este prezentată într-un clip video de dj-ul Armin van Buuren.

Nu doar Google se joacă cu produse imaginare. În 2010, compania britanică ThinkGeek anunţa lansarea conservei cu carne de unicorn. Conţinutul acesteia era descris ca fiind “noua carne albă” şi “o sursă excelentă de strălucire”. Vestea a fost primită cu atâta enzutiasm încât firma a decis să introducă noua invenţie pe piaţă. Cu toate acestea, cei care au cumpărat conserva, au avut supriza să constate că în interiorul ei se afla, de fapt, un unicorn de jucărie. Singurii nemulţumiţi au fost clienţii germani, care nu au putut achiziţiona produsul, deoarece oficialităţile de la Berlin îl interziseseră, pe motiv că în ţara lor nu poate fi importată carne provenind de la “animale rare”.

În 2017, colegii de la Virgin Radio Romania au avut ideea să surprindă cuplurile aflate pe stradă sau în parcuri cu o cerere în căsătorie improvizată pentru care au mobilizat un alai cu muzică, șampanie, flori dar și un panou mare cu cererile în căsătorie. Reacțiile sunt dintre cele mai variate.