Confidenţialitate

Ținutul Buzăului a fost declarat geoparc UNESCO

Este a doua regiune care obține acest titlu după Ținutul Hațegului. Ce înseamnă acest lucru: va fi mult mai expus turiștilor din toată lumea, iar anumite obiective-unicat vor trebui protejate.

Din 2007 au început demersurile pentru ca Ținutul Buzăului să obțină statutul de geoparc UNESCO. Se întâmplă acum, după 15 ani când regiunea intră în rețeaua globală de geoparcuri UNESCO. Între atracțiile Ținutului se află Vulcanii Noroioși, Focul Viu, chihlimbarul roșu de Colți, Babele de la Ulmet și domurile de sale.

Aceste obiective au de acum expunere internațională, promovate în ultimii ani de Asociația „Ținutul Buzăului” prin numeroase evenimente și clipuri video în care sunt prezentate obiective turistice.

Spre exemplu, din august 2021, Fierbătorile de la Beciu – vulcanii noroioși – din comuna Scorțoasa au devenit arie protejată de interes local.

„Vulcanii sunt acum ocrotiti cu un gard din lemn, pentru a opri accesul cu ATV-urile. Te așteptăm să îi vizitezi” – transmit reprezentanții asociației.

Oficialii locali speră ca turismul în Buzău să fie relansat astfel și județul să atragă mai multe investiții în agroturism și de aventură.

Statutul de geoparc UNESCO presupune o evaluare la fiecare 4 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Liderul PSD: Prioritatea numărul 1 acum este agricultura