Confidenţialitate

Timișorenii încep noul an cu un val de scumpiri, după ce administrația locală a decis majorarea mai multor tarife | AUDIO

Administrația locală de la Timișoara, condusă de Dominic Fritz, a decis să majoreze impozitele, prețul gigacaloriei dar și prețul biletelor și al abonamentelor pe transportul urban.

În ceea ce privește impozitele, proprietarii de apartamente sau case vor plăti o sumă cu 20% mai mare față de anul trecut. Conducerea Primăriei Timișoara speră ca, în acest fel, să strângă la finalul anului 2022 18 milioane de lei în plus la buget.

Cea mai mare creștere o au însă impozitele ce urmează a fi plătite în cazul proprietăților în care se desfășoară activități economice, fie că vorbim de persoane fizice sau de firme.

Taxele sunt pentru acestea de 3 ori mai mari față de anul trecut. Oamenii de afaceri spun că sunt cele mai mari din țară, depășind atât Bucureștiul cât și Clujul și majorarea lor nu are nicio justificare pentru că nu sunt oferite servicii de către autoritățile locale pe măsura acestor creșteri.

O majorare însemnată este și în ceea ce privește prețul gigacaloriei pentru cei racordați la sistemul centralizat de căldură.

În ultima ședință din an, consilierii locali au decis ca valoarea acesteia să fie dublată, de la 207 lei pe megawat ajungând la 416 lei. Conducerea Primăriei a justificat majorarea prin creșterea prețului de producție.

Primăria condusă de Dominc Fritz are însă de achitat o amendă de 21 de milioane de euro pentru că nu a cumpărat la timp certificatele verzi pe 2020 iar în mai puțin de 4 luni trebuie să le achite și pe cele pe 2021.

Biletele de transport se scumpesc și ele. În loc de 2,5 lei, o călătorie va costa 4 lei, iar un abonament crește de la 60 de lei pe linie la 100 de lei.

Primăria Timișoara vrea să scumpească și parcarea din luna martie iar o serie de taxe pentru obținerea unor documente s-a triplat, de exemplu, obținerea unui certificat de urbanism în regim de urgență costă acum 3.000 de lei față de 1.000 de lei cât era valoarea anul trecut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Dan Turcu

Sursa foto: Mircea Vâlcu / Europa FM

Citește și: Suceava: Au apărut primele 2 cazuri de Omicron. O mamă și un bebeluș care au venit din Marea Britanie în România | AUDIO