Confidenţialitate

TIMIȘOARA: Un al doilea bloc, evacuat preventiv după o deratizare

În jur de 30 de locatari ai unui al doilea bloc de locuințe din Timișoara au fost evacuați de autorități, luni seara, după ce într-unul dintre apartamente s-ar fi făcut lucrări de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă care a făcut acțiunea și în imobilul în care trei persoane au murit și alte aproape 20 au ajuns la spital.

Imobilul este situat pe strada Vaida Voievod, relatează Mediafax.

Potrivit reprezentanților ISU Timiș, măsura de evacuare completă a blocului de  a fost luată preventiv, pentru măsurători care să identifice nivelul de substanțe periculoase.

„În urma identificării unui singur apartament, care a efectuat aceeași operațiune de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă, s-a dispus evacuarea completă a blocului, ca măsură preventivă”, a anunțat ISU Timiș.

Ușa apartamentului în care s-a făcut deratizarea a fost sigilată cu bandă adezivă, iar cei 31 de locatari ai blocului au fost evacuați, fiind transportați spre spații de cazare puse la dispoziție de municipalitate.

Reprezentanții ISU Timiș au anunțat luni că au depistat prezența unei substanțe neurotoxice la etajele trei și patru ale blocului în care s-au înregistrat trei decese, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a făcut o acțiune de dezinsecție și deratizare.

Potrivit acestora, au fost evacuați locatarii tuturor celor 200 de apartamente din imobil.

Un copil de 3 ani, un bebeluş de 9 zile şi mama acestuia au murit.

Ministerul Sănătății a anunțat luni seara că alți 12 copii și 8 adulți au fost internați în spital, aceștia fiind în stare bună, cu o evoluție favorabilă.

În acest caz, autoritățile au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că proprietarii blocului au contractat firma care a făcut deratizarea, nefiind comandată la nivel local. Șeful executivului susține că folosirea acelor substanțe trebuie sancționată.

„Imediat ce am aflat de această situație am luat legătura cu ministrul de Interne, iar acesta a intervenit imediat la prefect pentru luarea măsurilor care se puteau lua. Acolo este un imobil unde sunt proprietari privați, ei au contractat firma respectivă care a făcut dezinsecția. Nu a existat o dezinsecție care să fie comandată într-o operațiune care să fie efectuată la nivelul…Faptul că există astfel de substanțe și că există firme care utilizează astfel de substanțe, asta trebuie sancționat imediat. În ceea ce privește intervenția ulterioară, imediat din momentul respectiv prefectul a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență, a dispus evacuarea tuturor locatarilor din imobil”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.

În opinia sa, administratorul blocului este vinovat că nu a verificat dacă firma de deratizare are toate avizele necesare.