Medicii, asistentele și infirmierele de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara sunt printre primii români care sunt imunizați complet împotriva coronavirusului. Va mai trebui să treacă însă o săptămână până când vaccinul va avea eficiență maximă.
După exact 21 de zile de la prima vaccinare, cadrelor medicale de la Spitalul de linie 1, Victor Babeș din Timișoara le-a fost administrată a doua doză de vaccin.
Doar 2 medici și un angajat în sectorul administrativ al unității sanitare nu au primit rapelul pentru că au facut COVID-19 între cele două etape ale vaccinării. Cât privește efectele secundare după primul vaccin, acestea au fost minore.
Medicii unității sanitare timișene spun că este începutul sfârșitului pandemiei de COVID-19.
Prof. dr Cristian Oancea, manager Spital Victor Babeș Timișoara: „Avem 2 metode: să trecem prin boală vaccinați, care e metoda cea mai protectivă, sau să dezvoltăm boala, și ați văzut câte sechele sau decese poate lăsa în urmă. Dacă vrem să ne reluăm viața, să ne revedem în siguranță cu familia, cu prietenii, dacă vrem să călătorim, trebuie să ne vaccinăm.”
După ce au primit rapelul, cadrele medicale vaccinate au primit și un document care atestă că fost imunizate.
Diana Manolescu, director medical Spitalul Victor Babeș Timișoara: „Colegii mei au înțeles necesitatea vaccinării și, drept dovadă, am avut o rată de vaccinare de peste 95% în rândul personalului medical.”
Eficacitatea maximă a vaccinului va fi atinsă de abia săptămâna viitoare. Cu alte cuvinte, de abia peste 7 zile de la rapel, vaccinul va atinge procentul de 95% de protecție.
Luni, va începe și vaccinarea celor incluși în etapa a doua a campaniei naționale. În Timișoara sunt însă doar două centre de vaccinare, alte 5 centre fiind deschise în județ.
- Dan Turcu