Confidenţialitate

Timișoara: Autoritățile cer soluții de la centru în rezolvarea crizei migranților, amplificată de decesul unei persoane

Primarul Dominic Fritz vrea ca orașul să nu fie lăsat singur să gestioneze situația în timp ce președintele Consiliului Județean, Alin Nica, vrea întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgenă. Cererile vin după ce, în urma unui scandal între migranți, o persoană a fost ucisă.

Luni seară, în urma unui scandal care a avut loc în zona Gării de Nord din Timișoara, un migrant a fost ucis iar altul a fost internat în spital. Victimele sunt afgani iar agresorii au reușit să fugă.

30 de migranți au fost duși la audieri în acest dosar. Marți, președintele Consiliului Județean, Alin Nica, a cerut întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru că „migranții se pot transforma într-o problemă de siguranță în comunitate”.

Timișoara nu poate fi lăsată să gestioneze singură problema, este de părere primarul Dominic Fritz, care cere soluții și de la București:

„Organele responsaabile ale statului par să se complacă cu ideea că problema se va rezolva, cumva, de la sine. Străzile Timișoarei nu sunt un loc de cazare. Am discutat cu domnul ministru Bode și am reiterat așteptarea mea să găsim aceste soluții sistemice.”

Fritz mai spune că Timișoara a devenit un hub al traficanților din cauza zonei geografice:

„Trebuie să vorbim și despre destructurarea rețelelor de trafic de migranți. Migranții nu stau aici pentru că e vremea atât de fumoasă în Timișoara, ci stau aici pentru că de aici speră să plece mai departe în Occident.”

Viceprimarul Timișoarei va veni miercuri la București pentru a discuta cu autoritățile centrale. Migranții, care vin din Serbia și încearcă să treacă granița ilegal în Ungaria, refuză să stea în centrele speciale, ajungând în cele din urmă pe străzi sau în clădiri abandonate.

La începutul anului, 33 de reprezentanți ai FRONTEX au fost detașați, pentru un an, la granița cu Serbia, pentru a gestiona situația de la graniță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș