Confidenţialitate

Timișoara: Scandalul Nis Petrol, în atenția președintelui sârb | AUDIO

La Timișoara continuă ancheta Nis Petrol. Procurorii DIICOT au audiat aseară 8 persoane, dintre care 4 sunt suspecți în cazul divulgării unor informații secrete către firma mamă din Serbia. Ancheta de la Timișoara a atras și o reacție a președintelui Serbiei Aleksandar Vučić, care a comentat pe marginea operațiunii desfășurate de procurorii DIICOT.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-o declarație făcută presei din Belgrad, Aleksandar Vučić a spus că ceea ce s-a întâmplat în România este rău pentru imaginea Serbiei. Ba mai mult, evenimentul nu ar avea legătură cu ceea ce se întâmplă acum pe piața de energie, dar nu a exclus posibilitatea unei adevărate vinovății a companiei Nis Petrol.

Președintele Serbiei mai susține că nu sunt implicați cetățeni sârbi în această afacere, ci ruși și va cere mai multe informații de la Poliția Română, lăsând în același timp să se înțeleagă că scandalul ar avea legătură cu poziția Serbiei pe scena internațională. Între timp, ancheta a continuat la DIICOT Timișoara.

Cei 4 suspecți au fost acuzați pe lângă divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și de un transfer neautorizat de date informatice. Anchetatorii spun că cei 4, care sunt cetățeni moldoveni, au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului și procedurile impuse de Agenția Naționala pentru Resurse Minerale și au transmis în Serbia informații privind câmpul de gaze și petrolier din vestul județului Timiș.

Acolo unde au facut prospecțiuni în urmă cu câțiva ani. După mai multe ore de audieri, cei 4 suspecți au fost lăsați să plece, fiind cercetați în stare de libertate.

Surse din randul anchetatorilor spun că cei mai mulți dintre ei nu au vrut să facă niciun fel de declarații la audieri. Polițiștii de combaterea crimei organizate au început deja percheziția informatică a calculatoarelor ridicate în urma descinderilor de ieri dimineața de la sediile Nis din Timișoara și București. Ancheta în acest dosar este de abia la început.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: 4 angajați ai NIS Petrol, puși sub acuzare într-un dosar de spionaj. Compania, controlată de Gazprom