Confidenţialitate

Timiș: Sute de persoane au dat mită pentru a primi certificate de handicap pentru a lua indemnizații pe nedrept | AUDIO

Sute de persoane din județul Timiș au dat mită că să beneficieze de certificate de încadrare în grad de handicap pentru obținerea de indemnizații. 26 de persoane au fost trimise în judecată de procurorii DNA.

Ancheta procurorilor DNA Timișoara a început în luna noiembrie a anului trecut când, împreună cu ofițerii DGA, l-au reținut pe șeful Serviciului evidență drepturi persoane cu dizabilități din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

Oamenii legii spun că Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi întocmit, contra unor sume de bani, documentele necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap.

Practic, șeful de serviciu ar fi introdus într-un sistem informatic datele a 491 de falși beneficiari de certificate de handicap vizual grav ce necesita asistent personal.

Pentru fiecare persoană, suspectul ar fi primit sume cuprinse între 500 și 2.600 de euro, valoarea totală a mitei trecând de 51.000 de euro. Prejudiciul adus statului se ridică la peste 5 milioane de euro.

Beneficiarii sunt din toată țara și pentru a putea obține indemnizația de persoană cu handicap și-au stabilit provizoriu reședința în Timiș.

Cercetările în acest dosar s-au făcut pentru săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită și complicitate la cele două infracțiuni, fraudă și fals informatic în formă continuată.

Angajatul DGASPC Timiș a fost trimis în judecată sub control judiciar, iar cei care i-au dat banii și intermediarii afacerii au fost trimiși în fața instanțelor în stare de libertate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Dan Turcu

Citește și: Distribuirea pensiilor se va decala cu două zile în luna ianuarie, anunță Poșta Română