Confidenţialitate

TIMIȘ: Se investesc peste 640.000 lei pentru a reabilita Piaţa Victoriei

Piaţa Victoriei din Timişoara va fi reabilitată anul acesta, iar investiţia se ridică la peste 640.000 de lei.

Proiectul se va desfășura pe o perioadă de patru luni.

Primarul orașului, Nicolae Robu, pune presiune pe proprietarii celor opt palate construite în acest spaţiu la începutul anilor 1900 și le spune să-și reabiliteze faţadele clădirilor, pentru a nu se ajunge la suprataxarea cu 500% a impozitului şi chiar la executare silită.

„Trebuie să ne grăbim, vine anul 2021, când vom exercita titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar noi trebuie să terminăm toate aceste mari lucrări în anul 2020. Proprietarii clădirilor de acolo trebuie să înţeleagă că nu se mai pot juca şi că dacă nu-şi renovează clădirile, urmează supraimpozitarea, apoi executarea silită. Nu poţi să faci faţă pecuniar, vinzi celor ce pot. Nu poţi să strici imaginea oraşului în zona zero”, susţine edilul.

Întreaga Piaţă a Operei, devenită după 1989 a Victoriei, a fost declarată monument istoric de Ministerul Culturii, în 2004.

Piaţa Victoriei a fost concepută la începutul secolului XX, de arhitectul-şef al oraşului de atunci, Laszlo Szekely, pe locul fortificaţiilor vechii cetăţi, care au fost demolate pentru a permite dezvoltarea oraşului.

Iniţial, spaţiul a fost gândit ca o esplanadă cu restaurante şi magazine de lux. Pe la mijlocul veacului al XX-lea, piaţa a fost practic “închisă”, prin apariţia Catedralei şi a blocurilor de locuinţe de pe latura Surogat.