Confidenţialitate

Timiș: Controale la o parte din cele peste 100 de cămine de vârstnici. Unul dintre ele, ce aparține de Fundația Timișoara 89, a fost închis | AUDIO

Controale au fost la câteva din cele 112 cămine de bătrâni în Timiș. Unul dintre ele, ce aparține de Fundația Timișoara 89 a fost închis. Saltele murdare, pereți crăpați, așternuturi pătate, pungi de mâncare expirată și mizerie. Asta au găsit organele de control care au decis suspendarea activității căminului ce găzduiește oameni fara adapost, până la remedierea deficiențelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 40 de persoane, majoritatea cu boli psihologice vor trebui acum mutate în alte locații. Reprezentanții uneia dintre cele mai vechi fundații din România care îngrijește oameni ai străzii acuză slaba finanțare din partea statului, dar spune ca deficiențele găsite nu sunt atât de mari încât să necesite închiderea centrului

Petru Iliesu – președinte Fundația Timișoara 89: „A crăpat tencuiala. Apoi, în dormitorul mare, eu nu am apucat să merg acolo, ferestrele sunt murdare, dezordine. E o cameră unde stau 8 barbati, toți cu probleme, unele de alcoolism”.

Nu toate camerele în care sunt cazate persoane fără adăpost sunt cu probleme.

Petru Iliesu – președinte Fundația Timișoara 89: „Sunt bolnavi proveniți de la Gătaia, nu au voie să îi țină decât o anumită perioadă de timp, ce facem cu oamenii ăștia? Acum vorbim de relocare. Spuneți-mi unde se va face o relocare. Mergeți la toate centrele din Timișoara și vedeți că nu sunt pline, sunt arhi-pline, pentru că nu există suficiente centre”.

Ultimul control, mai spun reprezentantii centrului a fost facut in urma cu cateva 3 ani.

Mihai Ritivoiu – prefect Timiș: „Este un centru care găzduiește persoane fără adapost. S-au constatat probleme majore și centru va fi oprit. Ințeleg că nu există autorizație ANSVSA pe bucătărie, probleme de igienă. Vor fi relocate la alte centre sau dacă este cazul la unități spitalicești. În acest moment identificăm soluții, avem o celulă de criză care lucrează la nivelul prefecturii”.

Astăzi, o parte dintre beneficiarii centrului au plecat în excursie. La întoarcere vor trebui însă mutați în alte azile de bătrâni. Controalele vor continua și în perioada următoare, spun autoritățile județene.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Gorj: Cămin de bătrâni privat cu 7 beneficiari, inchis și evacuat după ce s-a descoperit că funcționa ilegal | AUDIO