Confidenţialitate

Timiș: A apărut un nou focar de pestă porcină africană | AUDIO

Pesta porcina africană apare din nou în Timiș. După ce la finalul lunii mai autoritățile au decis sacrificarea a 14.000 de porci de la o fermă de lângă Cenei, astăzi a fost declarat un nou focar, la o fermă de lângă comuna Voiteni. De data asta, afectați sunt aproape 40,000 de porci. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pesta porcina africana continuă să se extindă în Timiș. În noul focar, cel al combinatului de langa Voiteni sunt peste 15.000 de scroafe și aproape 20.000 de purcei. În această dimineață s-a întrunit Comitetul pentru Supravegherea Bolilor pentru a institui măsurile menite să limiteze răspândirea pestei porcine africane.

Autoritățile au anunțat că focarul a fost descoperit după ce virusul pestei a fost găsit la 4 din cele 6 animale găsite moarte în urmă cu 2 zile. Imediat zona a fost izolată și s-au luat primele măsuri. Acum, se încearcă împărțirea fermei în 3 zone pentru a reduce numărul sacrificărilor.

În urma deciziei de azi, s-a stabilit instituirea unei zone de protecție de 3 kilometri în jurul fermei și a uneia de 10 km de supraveghere în care mutarea și vânzarea animalelor este interzisă. Accesul spre fermă a fost blocat de poliție iar medicii veterniari merg din casă în casă în localitățile din jurul fermei pentru a număra porcii din gospodării.

În urmă cu 3 săptămâni alte două focare au fost descoperite la Opatița si Cenei, unde au fost sacrificați 14.000 de porci.

Anul trecut, după ce mai multe focare de pesta porcină s-au aprins, pe rând, în Timiș, au fost ucisi aproape 80.000 de porci, majoritatea din ferme de lângă Timișoara, la Pădureni și Parța.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ordin care permite împușcarea a sute de urși, semnat de Tanzcos Barna în ultima zi de mandat la conducerea Ministerului Mediului | AUDIO