Confidenţialitate

Ordin care permite împușcarea a sute de urși, semnat de Tanzcos Barna în ultima zi de mandat la conducerea Ministerului Mediului | AUDIO

Decizie controversată luată de Tanzcos Barna în ultima zi de mandat la conducerea Ministerului Mediului. A semnat ordinul care permite ca sute de urși să fie împușcați. Organizațiile de mediu atrag atenția că autoritățile nu au cifre exacte privind numărul de urși din țara noastră și că se bazează doar pe estimări. Membrii organizației „Agent Green” cer autorităților europene să protejeze urșii din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anunțul că a semnat ordinul care permite împușcarea urșilor considerați un pericol a fost făcut chiar de către Tanzcos Barna. Printr-un mesaj publicat pe Facebook, a informat că, în următoarele 11 luni, pot fi împușcați 426 de urși – ca metodă de prevenție pentru eventuale pericole.

Este numărul total pentru toate fondurile cinegetice, iar la împușcare pot participa vânători obișnuiți. Alți 55 de urși pot fi împușcați în situații de urgență, dacă ar ataca unele comunități sau gospodării și ar pune oamenii în pericol, spre exemplu.

Ordinul trebuie să primească avizul Academiei Române – unul consultativ – și apoi va fi publicat în Monitorul Oficial.

Ce spunea acum două luni ministrul Tanczos Barna într-o conferință de presă: „Au murit prea mulți oameni, pentru că am plătit prea mulți bani pentru despăgubiri, pentru că atacurile se înmulțesc”

Masculii dominanți și femelele cu pui sub doi ani nu trebuie vizați de așa-numitele „planuri de extragere” – prevede ordinul semnat de Tanzcos Barna.

Autoritățile române estimează că am avea aproximativ 8000 de urși, dar organizațiile de mediu atrag atenția că nu sunt date exacte și că autoritățile nu s-au concentrat să găsească soluții pentru ca urșii să nu mai ajungă în zonele locuite.

Organizația non-guvernamentală „Agent Green” cere, printr-o petiție, intervenția Parlamentului European, unde a reclamat încălcarea gravă a legislației europene de către instituțiile române.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: ANPC a pierdut în instanță procesul deschis de Banca Transilvania pe calculul ratelor la credite | AUDIO