Confidenţialitate

Tiberiu Nițu este urmărit penal

Fostul procuror general Tiberiu Niţu este urmărit penal în dosarul ”Girofarul”.

DNA îl acuză de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în cursul lunii aprilie 2014, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a înregistrat un protocol privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Ministerul Afacerilor Interne, deși Tiberiu Nițu nu avea dreptul la coloană oficială.

Totodată, procurorii anticorupție susțin că și fără încheierea acestui protocol, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, în virtutea funcției, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază (SPP), deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

Nițu a fost audiat în această dimineață la Direcția Națională Anticorupție.

”Am avut un dispozitiv de însoțire și protecție proporțional cu riscul pe care îl presupune funcția de procuror general” – se apără Tiberiu Nițu.

Este pentru prima dată când un fost procuror general este citat de anchetatorii de la Direcția Națională Anticorupție.

În dosarul respectiv (privind folosirea coloanelor oficiale) fostul ministru de interne Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu.

Fostul procuror general, Tiberiu Nițu a petrecut mai puțin de 30 de minute la sediul central al DNA.

După întâlnirea cu procurorii, Nițu a declarat că nu a cerut niciodata coloană oficială, ci acesta i-a fost oferită la inițiativa Ministerului de Interne:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nițu a mai spus că potrivit legii, Serviciu de Protecție și Pază poate solicita sprijin altor autorităţi ale statului, inclusiv Ministerului de Interne atunci când consideră necesar pentru protecţia demnitarului.
La plecarea de la sediul DNA, mașina în care se afla Tiberiu Nițu a lovit ușor un alt autoturism parcat .

Fostul șef al Ministerului Public și-a dat demisia la începutul lunii, la câteva zile bune după ce numele său a apărut în dosarul fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Potrivit unor surse judiciare, Tiberiu Nițu ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoțit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în toamna anului 2015.

Tiberiu Niţu a ocupat funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din mai 2013, iar mandatul era pe o perioadă de trei ani.