Theresa May: Un act de terorism a încercat să reducă la tăcere democrația. Printre răniți, doi români

Premierul britanic Theresa May a declarat, joi, într-un discurs susţinut în Parlament, că un “act de terorism a încercat să reducă la tăcere democraţia”, dar britanicii nu se tem şi nu ezită.

„Nu ne temem, iar hotărârea noastră nu se va clătina niciodată în faţa terorismului”, a spus Theresa May, care a precizat că printre răniți se află și doi români.

“Ne întâlnim aici, în cel mai vechi Parlament, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le presupune vor triumfa întotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului şi statul de drept sunt reprezentate aici, în acest loc, dar sunt împărtăşite de oameni liberi din toată lumea. Un terorist a venit într-un loc unde oameni de toate naţionalităţile şi culturile se strâng să sărbătorească ce înseamnă să fii liber şi şi-a vărsat furia fără discriminare împotriva unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi”, a declarat premierul.

Theresa May a mulţumit “prietenilor şi aliaţilor din toată lumea, care au spus clar că sunt alături de noi în această perioadă”.

Ulterior, premierul a prezentat filmul evenimentelor de miercuri.

“La 14.40 un singur atacator a intrat cu viteză cu maşina în pietonii de pe Westminster Bridge, omorând doi oameni şi rănind aproximativ alţi 40. Pe lângă cei 12 britanici internaţi, ştim că victimele includ trei copii francezi, doi români, patru sud-coreeni, un german, un polonez, un irlandez, un chinez, un italian, un american şi doi greci. Şi suntem în contact cu Guvernele ţărilor celor răniţi”.

Theresa May a mai spus că printre răniţi se numără şi trei polițiști care se întorceau de la un eveniment în onoarea lor şi că doi dintre ei sunt în continuare în stare gravă.

“Atacatorul a părăsit apoi vehiculului şi a s-a apropiat de un ofiţer de poliţie la Carriage Gates, atacând acel ofiţer de poliţie cu un cuţit mare, înainte de a fi împuşcat letal de un poliţist înarmat”.

Ea i-a adus un omagiu poliţistului înjunghiat, care a murit în urma atacului.

„A fost membru al comandamentului de protecţie parlamentar şi diplomatic timp de 15 ani şi un soldat în Artileria Regală înainte. A fost un soţ şi un tată ucis în timp ce îşi făcea treaba pe care o iubea. A fost un erou, iar acţiunile sale nu vor fi uitate niciodată”.

Theresa May a mai declarat că nu va creşte nivelul de alertă de teroristă. Acesta este în prezent sever, cu un nivel sub cel maxim.

8 persoane au fost arestate în urma atacului de miercuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS