The Rolling Stones – tematicile abordate în hiturile legendarei trupe (P)

Indiferent de generația din care facem parte sau genurile muzicale preferate, niciunul dintre noi nu poate contesta talentul legendarei trupe, The Rolling Stones.

Cu o vechime de peste jumătate de secol, formația de muzică rock din Marea Britanie a luat naştere în anul 1962.

De-a lungul timpului, aceasta a beneficiat de talentul mai multor instrumentişti, însă în prezent formaţia este reprezentată de către Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts şi Ronnie Wood.


FOTO: Pxhere

Având piese cu mesaje legate de activităţi taboo din societatea de atunci, trupa a fost iniţial catalogată ca fiind una ce rezona puternic cu rebeliunea faţă de autoritate şi contra culturii din anii ’60. După o perioadă scurtă în care au experimentat cu genul psihedelic în anul 1967, aceştia au revenit la sunetul specific al muzicii blues care a stat la baza trupei. În ciuda faptului că se puteau observa şi diferite influenţe pop şi rhythm and blues în muzica lor, trupa a fost neoficial descrisă de unii ca fiind ‘cea mai bună trupă de rock and roll din lume’. La sfârşitul anilor ’70 aceştia şi-au pierdut din imaginea de ‘băieți răi’ şi de atunci au adoptat o aură mult mai elegantă, lăsând duritatea muzicală de la începutul carierei în spate. Mai mult de atât, schimbările în stil au fost cele care au facilitat propulsarea trupei pe locurile fruntaşe ale topurilor muzicale din lume şi a dus la umplerea până la refuz a stadioanelor pe care susţineau concerte.

De-a lungul timpului, trupa a colaborat şi a fost influenţată de diferite alte valori din lumea muzicală. Primul lor single a fost lansat în luna iunie a anului 1963 şi era un cover după melodia ‘Come on’ a faimosului Chuck Berry. Însă acesta nu a fost nicidecum singurul cover cântat de trupă, aceştia având în bogata lor discografie mai mult de 70 de cântece de acest fel.

Pe lângă Chuck Berry, aceştia şi-au pus propria amprentă muzicală şi pe cântece interpretate de alte nume importante precum Otis Redding, B.B. King, Frank Sinatra şi chiar şi compatrioţii lor, The Beatles.

Tema dragostei a fost întâlnită într-o mare parte din versurile cântecelor The Rolling Stones. Melodiile precum ‘Wild Horses’ şi ‘Streets of Love’ sau albumul intitulat ‘Heartbreakers’ susţin fără drept de apel acest fapt. Nu este de mirare că în versurile unei trupe de muzică rock, cu influenţe blues şi pop este prezentă această tematică, fiind un subiect predominant în industrie.

Însă, nu trebuie trecut cu vederea faptul că artiştii au avut şi tematica opusă dragostei pe albumul controversat cu motive oculte, ‘Beggar’s Banquet’. La fel ca şi mulţi alţii din această industrie, The Rolling Stones au abordat în muzica lor şi tematica jocurilor de cazinou. Având hituri precum ‘Tumbling Dice’ sau ‘Casino Boogie’, este uşor de observat motivul pentru care îşi fac apariţia pe liste de cântece care menţionează acest subiect.

Indiferent de mesajele transmise prin versuri, The Rolling Stones au fost şi vor rămâne o parte importantă din istoria muzicii. Au deschis drumul pentru nenumărate alte talente, ajutând la construirea şi evoluţia genului de muzică rock and roll. În cei 55 de ani de activitate împliniți anul trecut, trupa a fost în peste 40 de turnee şi a vândut un număr incredibil de peste două sute de milioane de albume în întreaga lume. Chiar şi după atâta timp, este deseori greu să ne abţinem de la dans la auzul unui hit The Rolling Stones.