Confidenţialitate

Testele de salivă pentru elevi întârzie și săptămâna aceasta. Sorin Ion: Așteptăm graficul de distribuție DSP | AUDIO

Testarea pentru SARS-CoV-2 în școli nu se va desfășura normal nici în această săptămână. Elevii de gimnaziu și liceu au început școala astăzi, dar există teste doar pentru prima parte a săptămânii, rămase din achizițiile de anul trecut. Legislația prevede că elevii trebuie să primească teste de salivă pentru două verificări pe săptămână.

În acest moment, nu există în depozitele școlilor sau ale celorlalte instituții implicate teste de salivă pe care elevii să le primească pentru a doua verificare din această sptămână.

Informația a fost confirmată de secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion: „Pentru cea de-a doua testare din prima săptămână, încă așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU”.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a precizat pentru Europa FM că urmează să se semneze noi contracte cu 5 firme, pentru cumpărarea de urgență, în această săptămână, a încă 18,5 milioane de teste de salivă.

Testele ar putea ajunge în școli, cel mai devreme, în câteva zile. Dacă achiziția va fi un succes, statul abia va ajunge la 33 de milioane de teste de salivă cumpărate din cele 70 de milioane promise până la finalul anului trecut.

Surse ONAC au precizat pentru Europa FM că pe piața internațională se resimte lipsa de teste pentru depistarea SARS-CoV-2 și de măști de protecție.

Sursa foto: Unsplash / Steve Nomax

Citește și: Alexandru Rafila nu știe când vor fi reluate discuțiile în coaliție pe tema certificatului verde | AUDIO

Autor: Anca Grădinaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.