Confidenţialitate

Tensiuni la demolarea magazinelor de la metrou. Patronii acuză primarul Sectorului 2 că nu i-a înștiințat la timp | AUDIO

Demolările magazinelor construite ilegal în statia de metrou Ștefan cel Mare provoacă scandal între patroni și Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, aflat la fața locului.

Angajatii și proprietarii magazinelor demolate miercuri dimineață acuză primarul că nu i-a înștiințat în timp util, de 72 de ore pentru a dovedi că au autorizatie de construire.

„Metrorexul a luat bani, a încasat bani din magazinele alea pe care le considerați ilegale, cum să le considerați ilegale?”, a spus patronul unui magazin de la stația Ștefan cel Mare.

„Când ați trimis somația? Dacă, după 72 de ore, noi nu reușeam să demonstrăm că suntem legali, nu ilegali cum spuneți dumneavoastră și o să vedeți că ceilalți primari nu vor face ce faceți dumneavoastră, abuzul ăsta”, i-a spus o femeie primarului Sectorului 2.

„Legea trebuie respectată, indiferent oriunde”, le-a răspuns Radu Mihaiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Radu Mihaiu spune că patronii și angajații magazinelor au fost înștiințați că trebuie să ridice marfa din aceste spații:

„De dimineață am discutat cu dumnealor, sigur, unii dintre ei sunt supărați pentru că, din punctul lor de vedere, își pierd un loc unde să-și desfășoare activitatea. Am toată simpatia pentru ei și faptul că pentru ei e un moment dificil, dar, din păcate, cred că au fost păcăliți, nu știu cum să zic altfel, pentru că ei, probabil, nu știu că funcționează în spații construiteilegal. Vor existate procese verbale, va fi dusă undeva unde să fie în siguranță și proprietarii își vor recupera marfa, dar nu putem să păstrăm magazinele pentru că proprietarii nu vin să-și ia marfa.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primarul sectorului  2, Radu Mihaiu spune că a primit înștiințarea de la Metrorex care anunța că unele spații comerciale, din mai multe stații de metrou, sunt amplasate ilegal și pun în pericol siguranţa călătorilor pentru că în caz de incendiu, evacuarea persoanelor în caz de urgenţă nu ar fi posibilă.

Mai mulți jandarmi au ajuns în stația de metrou Ștefan cel Mare. Până la finalul acestei săptămâni vor fi eliberate și magazinele din stațiile Pipera și Iancului.

Ministerul Transporturilor a cerut ca până pe 2 aprilie aceste spații să fie eliberate, iar Metrorex arată că existența lor pune în pericol siguranța călătorilor.

Magazinele sunt controlate de firma deținută de Sindicatul Liber Metrou dar contractul a expirat în 2018.  Situația a ajuns și în instanță. Conform publicației Gândul, iubita liderului sindical de la metrou ar controla o mare parte a acestor spații.

Foto: Inquam Photos / George Călin