Confidenţialitate

Tensiuni în coaliție, în anul rocadei politice. PNL transmite că va respecta protocolul negociat, PSD va proceda „în funcție de priorități” | AUDIO

Tensiuni în creștere în coaliție. PSD propune măsuri economice neagreate de PNL. Un exemplu care stârnește controverse între cele două partide: taxa pe cifra de afaceri aplicată marilor companii. Liberalii nu sunt de acord, PSD își susține repetitiv inițiativa.

Taxa de solidaritate a mai fost propusă și în trecut de social-democrați, însă a fost criticată și respinsă de liberali.

În ciuda atacurilor politice mai mult sau mai puțin voalate, oficial partenerii politici declară susținere în continuare pentru parteneriatul politic.

Liberalii vor respecta protocolul coaliţiei aşa cum a fost negociat şi este prematură orice discuţie despre cum va arăta viitorul Guvern, spunea miercuri preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu:

„Orice discuție despre rotativă, orice discuție despre cum va arăta viitorul guvern, în opinia mea, este prematură. PNL va respecta protocolul așa cum a fost el negociat. Dacă la momentul mai, liderii din coaliție vor ajunge la concluzia că pot fi îmbunătățiri care să adune consensul în coaliție, atunci ele vor fi făcute la momentul acela.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și liderul PSD Marcel Ciolacu afirmă că rotaţia de la guvernare va avea loc atunci când va fi momentul oportun, mai devreme sau mai târziu de 25 mai, iar acest lucru îl va decide coaliţia:

„Domnule, e până pe pe 25? Crăciunul e pe 25, revelionul e pe 31, ziua mea e pe 28, astea sunt fixe. În funcție de prioritățile și executive și legislative, că și eu sunt președintele Camerei, și domnul Ciucă primul ministrul, vedem cum așezăm lucurile astfel încât să nu stricăm ceva ce funcționează sau să inversăm prioritățile pentru că e într-un protocol pe 25.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele PSD este convins că actuala coaliţie de guvernare îşi poate continua activitatea şi după alegerile din 2024.

Potrivit protocolului semnat în coaliție, la sfârșitul lunii mai premierul Nicolae Ciucă ar trebui să-și dea demisia, iar șefia guvernului să fie preluată de social-democrați.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Păun, despre propunerea PSD privind suprataxarea marilor companii: Dacă extragi resurse de la firme care nu o duc bine în recesiune, adâncești criza | VIDEO