Tensiunele dintre Rusia și Ucraina alarmează NATO, Departamentul de Stat al SUA și Consiliul de Securitate al ONU

Alianţa Nord-Atlantică este extrem de preocupată de amplificarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina…și îndeamnă toate părţile să revină la masa negocierilor. A reacționat și Departamentul de Stat al Statelor Unite , care a cerut ambelor părţi să depună eforturi în vederea reducerii tensiunii din regiune şi a retoricii violente.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat azi plasarea în stare de alertă a tuturor unităţilor militare din Crimeea şi din regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk. Administraţia de la Kiev susţine totodată că Moscova caută pretexte pentru intensificarea conflictului militar. Cu o seară înainte, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că foloseşte metode “teroriste” pentru declanşarea unui conflict în Crimeea, după confruntări soldate cu moartea a doi militari ruşi. La Moscova, Vladimir Putin a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate.

În această seară, Rusia a anunțat că va organiza exerciţii militare în Marea Neagră, în contextul amplificării tensiunilor cu Ucraina. În același timp, conform unui comunicat al Ministerului rus de Externe, Moscova a îndemnat ţările care susţin Administraţia de la Kiev să înceteze “provocările”.

Situația va fi dezbatută într-o ședință cu ușile închise în cadrul Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite , la cererea misiunii ucrainiene.
De asemenea, ar putea avea loc discuții telefonice directe între preşedintele ucrainean, omologul său rus, Vladimir Putin, şi liderii vestici cu privire la ultimele tensiuni izbucnite între Kiev şi Moscova.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS