Temperatură record, de peste 20 de grade C, înregistrată în premieră în Antarctica

Cercetătorii au făcut măsurătoarea acum câteva zile pe o insulă din nordul continentului. Anunțul vine chiar când meteorologii americani au semnalat că luna trecută a fost cea mai caldă lună ianuarie din istorie la nivelul întregii planete.

Temperatura în Antarctica a crescut cu aproape 3 grade în ultimii 50 de ani și aproximativ 87 la sută dintre ghețarii de pe coasta de vest au avut de suferit în urma încălzirii, potrivit BBC.

Un cercetător brazilian a înregistrat temperatura record de peste 20 de grade. S-a întâmplat duminica trecută, la o stație de pe Insula Seymour. El a spus că deocamdată e vorba de o măsurătoare punctuală, care nu poate fi folosită pentru a stabili o tendință.

Administrația Americană a Oceanelor și Atmosferei a anunțat între timp că, potrivit măsurătorilor sale, planeta a trecut prin cea mai călduroasă lună ianuarie din istorie. A fost cea de-a 44-a lună ianuarie consecutivă în care temperaturile înregistrate au fost peste media secolului 20, mai precis cu 2 grade peste media de temperatură de 12 grade C.

Printre regiunile în care vremea a suferit cele mai dramatice creșteri de temperaturi au fost Rusia, Scandinavia și estul Canadei.

Cercetătorii americani estimează că 2020 va fi în top 5 al celor mai călduroși ani din istorie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS