Confidenţialitate

Televiziunea publică, o gaură în bugetul de stat. Sunteţi de acord cu desfiinţarea TVR?

În emisiunea Avocatul Diavolului de vineri, 8 mai, Vlad Petreanu şi Moise Guran vor dezbate împreună cu ascultătprii Europa FM problematica Televiziunii Publice, o adevărată gaură neagră în bugetul de stat. Săptămâna viitoare parlamentul va fi chemat să‐i dezbată raportul și, eventual, să demită sau nu conducerea actuală a TVR.

Raportul nu este deloc în favoarea televiziunii, care, deși avea o datorie la stat de peste 100 de milioane de euro, a reușit în 2014 o pierdere suplimentară de 18 milioane de euro, a pierdut eșalonarea de la FISC și se află acum în derivă financiară. Asta, deși TVR a avut venituri de peste 120 de milioane de euro, un buget deci comparabil cu cel al ProTV‐ului, dar, spre deosebire de o stație privată, la TVR cea mai mare parte a acestor bani provin din taxa TV și din subvenții de la bugetul de stat.

Da, de fapt veniturile din publicitate ale televiziunii publice s‐au redus undeva spre 5% din total, asta în ciuda audiențelor excepționale prilejuite de Campionatul Mondial de fotbal, dar și de alte transmisii sportive, în care, de altfel, televiziunea publică a investit sume foarte importante.

Ca să facem un rezumat comparativ, televiziunea publică cheltuiește anual mai mulți bani decât televiziunea cu cea mai mare audiență, dar încasează din publicitate sume mai mici decât posturile de știri, nu‐și plătește datoriile la stat, ba mai și lărgește an de an gaura financiară.

Acesta este contextul în care ideea închiderii TVR a venit chiar de la Stelian Tănase, președintele acestei instituții, o restructurare ne mai fiind credibilă. De altfel singura soluție văzută de șefii de la TVR este ștergerea datoriilor și majorarea taxei tv. O altă variantă luată în calcul este unirea TVR cu radioul public, dar asta doar pentru a putea șterge datoriile stațiilor tv.

Evident, asta nu va rezolva problema găurilor financiare și a costurilor de funcționare ale televiziunii publice, așa că ceea ce vă cerem noi astăzi este să decideți dacă stațiile publice de televiziune ar trebui pur și simplu închise, iar TVR‐ul desființat.

https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-sunteti-de-acord-cu-desfiintarea-tvr-8-05-2015