Telemeaua de Ibăneşti – al treilea produs românesc recunoscut la nivel european

Mai bine de 20 de ani de muncă și o luptă cu birocrația europeană de mai bine de 10 ani – de atât a fost nevoie ca producătorii locali din Mureș să înregistreze la nivel european ”Telemeaua de Ibănești”.

Anunțul a venit la doar câteva zile după ce Salamul de Sibiu a fost recunoscut la nivel comunitar drept produs cu origine și indicații georgrafice  protejate – arată un comunicat al ministerului.
Recunoaşterea ca produs tradiţional dă dreptul fabricanţilor din România să primească bani europeni pentru promovarea produselor în afara granițelor.

Telemeaua de Ibănești este produsă din laptele de vacă de la micii proprietari din Valea Gurghiului. Ștefan Leonte a aflat mai multe de la directorul Fabricii de Brânzeturi Ibănești, Nicu Bumb:

 

La nivel mondial sunt garantate  peste 1400 de produse tradiționale. România  este recunoscută cu magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Telemeaua de Ibănești și mai are pe lista de aşteptare novacul afumat.