Tel Drum și-a cerut insolvența

În ciuda unui profit net de 2,1 milioane lei, raportat în 2016, data ultimul raport final contabil, Tel Drum și-a cerut insolvența.

La finele anului trecut, procurorii DNA au impus sechestru pe averile persoanelor implicate în Dosarul Tel Drum, măsura vizându-l și pe Liviu Dragnea, liderul PSD. În urmă cu cinci zile, în dosarul în care firma Tel Drum era deja cercetată că a folosit acte false pentru obținerea frauduloasă de fonduri europene, ancheta s-a extins pentru evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu. În aceeași zi, pe 17 ianuarie, compania a cerut instanței intrarea în insolvență. Dat fiind că solicitarea vine chiar din partea firmei implicate, este de așteptat ca judecătorul să ia decizia pe 29 ianuarie, la primul termen.

Compania de drumuri, anchetată deja de procurori în dosarul în care este anchetatat și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, ar fi fost implicată în mod direct în activitatea grupului conturat în 2001 de fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman.

În jurul Tel Drum SA au fost construite schemele frauduloase de obținere a fondurilor publice, susțin procurorii.

În plus, compania ar fi evitat să plătească taxele la stat, folosind patru societăți comerciale de tip fantomă.

Prin extinderea urmăririi penale, toate imobilele și bunurile mobile ale Tel Drum au fost oprite.

Procurorii au pus sub sechestru de asemenea conturiloe bancare ale firmei până la concurența sumei de 32.000.000  de lei.

Întregul prejudiciu în dosarul Tel Drum calculat de procurori este de 127.000.000 de lei.

În noiembrie 2017, DNA a pus sechestru și pe bunurile lui Liviu Dragnea și ale apropiaților prin care a controlat această firmă.

Averile lor oficiale, sechestrate, nu ajungeau însă să acopere întreaga sumă.

Pe 27 decembrie 2017, societatea Tel Drum din Teleorman și reprezentanții companiei, Petre Pitiș și Mircea Vișan au fost trimiși în judecată de procurorii DNA.

Compania și cei doi oameni de afaceri vor fi judecați pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave, anunță procurori.

De asemenea, companie  WFA IMPEX SRL și reprezentantul său, Florian Ion, dar și un alt reprezentant al Tel Drum, Florea Neda, sunt acuzați de  complicitate la săvârșirea aceleiași infracțiuni.

Potrivit anchetatorilor, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de societatea comercială TEL DRUM SA în cadrul programului „Creșterea Competitivității Economice”, finanțat din fonduri europene. În cadrul proiectului, TEL DRUM SA urma să achiziționeze o „stație mobilă de mixturi asfaltice pentru creșterea competitivității economice a SC TEL DRUM SA”.

În septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunțul de achiziție de bunuri (stația mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri a fost declarată câștigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare, în luna februarie 2016, TEL DRUM SA a primit în cadrul proiectului, aproape 5 milioane de lei, suma nerambursabilă.

În rechizitoriu, procurorii anticorupție arată că, în cadrul proiectului finanțat din bani europeni, reprezentanții Tel Drum SA, inculpații au încălcat, pe de-o parte, regulile privind derularea procedurii de atribuire a contractului de furnizare și, pe de altă parte, au întocmit documente care atestau fapte și împrejurări nereale (documente utilizate ulterior în obținerea fondurilor nerambursabile).

Documentele în cauză au fost ulterior utilizate pentru acordarea sumei de 4.849.375 lei cu titlu de cheltuială eligibilă nerambursabilă (din fonduri europene și din bugetul național), sumă obținută pe nedrept de Tel Drum SA.
“Practic, procedura prin care TEL DRUM SA a achiziționat stația mobilă de preparare mixturi asfaltice a fost una simulată. Ofertantul câștigător – firma WFA IMPEX SRL- este o firmă care are o relație de afiliere cu TEL DRUM, ea fiind interpusă între furnizorul utilajului și beneficiarul TEL DRUM cu unicul scop de a majora artificial prețul de achiziție a utilajului și, pe cale de consecință, de a majora suma nerambursabilă obținută de TEL DRUM SA.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de cu suma de 4.849.375 lei reprezentând cheltuiala eligibilă nerambursabilă’’, precizează DNA.

Dosarul are la bază o sesizare făcută de Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în luna mai.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS