Confidenţialitate


Tehnologie, tehnică, tihnă: Maiaua


Tehnologie, tehnică, tihnă: Maiaua

Prefer să vă vorbesc despre un lucru pe care-l cunosc, pentru că lucrez cu el, și care face parte din arsenalul tehnic al brutarului artizan: maiaua.

Maiaua (sourdough în engleză, levain în franceză) e un agent de creștere natural și ancestral, folosit cu mult înaintea culturilor de drojdie folosite azi pe scară largă în industria panificației.

E, în principiu, un amestec de apă și făină. Bacteriile și drojdiile sălbatice prezente pe boabele de cereale se activează și
se dezvoltă, trăind în simbioză. Maiaua este un organism viu, care poate fi ținut în viață foarte mult timp, dacă e tratat cu
respect și înțelegere, o singură cultură putând fi folosită prin replicare pentru producerea a zeci sau sute de mii de
pâini.

Gustul ei e acrișor, și este transmis în bună măsură pânii la ridicarea căreia servește, lucru care ajută la
identificarea rapidă a metodei de creștere fosite de brutar.

O pâine cu maia va fi mereu mai sănătoasă decât una cu drojdie, în primul rând pentru că legăturile, aromele și gusturile complexe din ea se dezvoltă în modul cel mai natural cu putință, și funcționează optim doar dacă toate ingredientele folosite la producerea pâinii sunt de bună calitate.


Ultimele stiri
Taxe mai mari pentru turiștii care vor să viziteze parcurile naționale din Statele Unite. Cât va costa un…

STUDIU: Adolescenții preferă să discute cu chatboturile anumite probleme de sănătate mintală decât să ceară ajutorul unui specialist…

Cum ne îmbrăcăm de sărbători: Ce spun despre noi culorile pe care le purtăm | GALERIE FOTO

Semnificațiile icoanei Nașterii Domnului: Simboluri, izvoare și reprezentări tradiționale | GALERIE FOTO

Părintele greco-catolic Victor Ostropel, despre ce înseamnă „magia” Crăciunului: „Să petrecem această sfântă și dumnezeiască sărbătoare cu simplitate…

Preotul Stănel Roșu, despre însemnătatea Crăciunului: „Trebuie să fim în primul rând oameni, să ne iertăm, să ne…

Crăciunul la ortodocși și catolici, sărbătorit pe 25 decembrie

Amintiri valoroase de Crăciun ale câtorva dintre jurnaliștii Europa FM. Cum arăta odinioară colindatul la sat și copilăria…

Bradul de Crăciun, o tradiție cu rădăcini în Antichitate. Unde a apărut obiceiul împodobirii lui

Obiceiuri de Crăciun, în Transilvania. „Ce presupune „Colinda de ceată bărbătească”, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 2013…