Teheran : noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, va depune mâine jurământul în Parlament

Astazi el a fost învestit în funcţie, în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei. La ceremonia de mâine au fost invitaţi în premieră si lideri străini, precum Javier Solana, fost şef al diplomaţiei europene.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, Rohani îi succede lui Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, din cauza controversatului program nuclear.

Noul presedinte iranian a promis ‘mai multă transparenţă’ pentru a convinge marile puteri occidentale de caracterul civil al programului.

Comentatorii politici il descriu pe Hassan Rohani ca fiind un cleric moderat, cu o atitudine flexibila fata de Occident, în vederea eliminării sancţiunilor care au aruncat ţara într-o criză economică gravă.

În vârstă de 64 de ani, Rohani este un apropiat al fostilor preşedinti moderati si reformatori Akbar Hashemi Rafsandjani si Mohammad Khatami. Critic al predecesorului său, Mahmoud Ahmadinejad, Rohani nu a exclus discuţiile directe cu Statele Unite pe dosarul nuclear. Ca negociator-şef în perioada 2003-2005,el şi-a câştigat apelativul de ‘şeic diplomat, dupa ce a acceptat suspendarea activităţilor de îmbogăţire a uraniului şi inspecţii inopinate la instalaţiile nucleare iraniene.Rohani este reprezentantul ayatollahului Khamenei în Consiliul suprem pentru securitate naţională şi membru al Asociaţiei clerului combatant, care reuneşte lideri religioşi conservatori. Hassan Rohani este doctor în drept la Universitatea din Glasgow, e căsătorit şi are patru copii.