Confidenţialitate

Taxa “Oxigen”, reclamată la Avocatul Poporului

Taxa “Oxigen” – aprobată de Primăria Capitalei pentru mașinile poluante – este criticată de organizațiile non-guvernamentale.

APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să conteste în contencios administrativ această măsură, despre care spun că este discriminatorie și că limitează dreptul la proprietate.

Reprezentanții APADOR-CH susțîn că hotărârea primăriei Capitalei de a interzice circulația mașinilor poluante și a le taxa pe cele care poluează mai puțin este ilegală, deoarece afectează dreptul de proprietate.

“Ai o mașină, dar ți se îngrădește dreptul de o folosi”, explică reprezentanții organizației, care precizează că restrîngeri ale unor drepturi fundamentale nu pot fi făcute decât printr-o lege aprobată de Parlament, nicidecum printr-o hotărâre a Consiliului Local.

În plus, măsura ar fi discriminatorie, pentru că vizează doar autoturismele deținute de persoane fizice, în vreme ce pentru vehiculele instituțiilor publice nu există nicio restricție sau taxă de plătit.

APADOR-CH menționează că taxarea mașinilor poluante, măsură implementată de mult în marile orașe ale lumii, ar fi fost bună și pentru Bucureșți, dacă ar fi fost însoțită de modernizarea transportului în comun.

Vă amintesc, mașinile non-Euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie să circule în Bucureşti din 2022.

Pentru mașinile sub euro 4, Consiliul General al Capitalei a introdus așa numita taxă Oxigen.

În funcție de norma de poluare a mașinii, un șofer va plăti între 500 și 1.900 de lei pe an, în caz contrar va fi amendat.