Confidenţialitate

Tătaru: Dacă se menține panta descendentă, la începutul lunii august am putea avea o viață cvasi-normală | AUDIO

Ministrul Sănătăţii a reiterat, marţi seară, că România se află pe panta descendentă a epidemiei de nou coronavirus.

Numărul de cazuri este în continuă scădere.

Situaţia din ultimele două săptămâni, în care s-au făcut primele relaxări, va fi evaluată vineri.

”Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm acelaşi trend, ne putem gândi, de la 1 iunie, la un al doilea set de relaxări (…) Avem cam o săptămână de când suntem pe acea pantă descendentă (…) În următoarea perioadă ne gândim ca acele spitale suport, care nu mai au cazuri, să le redăm patologiei non-COVID-19”, a spus Nelu Tătaru la B1 TV.

Deschiderea teraselor, cu păstrarea distanțării fizice, este inclusă între următoarele măsuri de relaxare. Ministrul le recomandă administratorilor acestor localuri să asigure dezinfecţia după fiecare client.

”Asta nu înseamnă că am terminat cu precauţia, precauţia trebuie să rămână”, a atras atenția Nelu Tătaru.

”Aceste organele de control vor fi acolo, fiindcă ne aşteptăm ca la o măsură de relaxare, cum ar fi deschiderea teraselor, că avem şi un impact asupra numărului de cazuri”, mai susţine ministrul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit ministrului, dacă se menține panta descendentă a epidemiei, românii vor putea avea o viaţă ”cvasi-normală” la finalul lunii iulie – începutul lunii august.

Redeschiderea plajelor va fi posibilă la 15 iunie, ”dacă lucrurile merg normal”.

”Fiecare relaxare implică un risc de transmitere comunitară. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru a gestiona”, a mai afirmat ministrul.

Testarea naţională se va realiza pe eşantioane cu serul rezidual al pacienţilor care vin la laboratoarele din judeţe pentru a-şi face diverse analize.

Nelu Tătaru a explicat că studiul va revela realitatea, fatalitatea, specificitatea şi sensibilitatea virusului, iar pe baza rezultatelor va putea fi prognozat un viitor episod şi amploarea lui.

“Aceste eşantioane vor fi reprezentative la nivel naţional. Ele se adaptează celor opt regiuni de dezvoltare, fiecare regiune adaptează la nivelul fiecărui judeţ şi la nivelul fiecărui judeţ vor fi nouă paliere de vârstă în care vom încadra pacienţii. Vom lua trei laboratoare din fiecare judeţ. Aceşti pacienţi vin la laboratoare pentru a-şi face analize pentru diverse probleme. Serul rezidual, cu acordul acestor persoane, îl vom folosi pentru a doza aceşti anticorpi. Sunt nişte teste imunologice, cu o sensibilitate mare, de 99,5%. Ne vor da în proporţie de 99,5% câţi au avut sau nu au avut infecţia. Ne va da o prognoză. Având o rată de imunizare mare, ne vom gândi că va exista sau nu va exista un al doilea val şi dacă va exista al doilea val, cam care va fi amploarea lui”, a conchis ministrul.