Tătaru: Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă

Ministrul Sănătăţii susține că aleșii trebuie să țină cont de actualul context epidemiologic atunci când vor supune votului prelungirea stării de alertă.

PSD, Pro România și ALDE au anunțat că nu vor încuviința solicitarea șefului statului în acest sens.

”Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă. Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a spus Nelu Tătaru, miercuri seară, la Digi 24.

Potrivit ministrului, România se meține în jurul a 200 de infecții zilnice cu noul coronavirus şi o medie de 150 de persoane la Terapie Intensivă.

”Relaxările le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau urgenţă. Detaşarea personalului se poate face doar în stare de alertă sau urgenţă, măştile se pot distribui la fel. Sunt condiţii pentru a putea reveni gradual la o viaţa normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta [epidemiei – n. red]! Sunt ţări care au reluat transmiterea comunitară. Trebuie să relaxăm gradual şi asta se poate face numai în stare de alertă”, a adăugat Nelu Tătaru.

Ministrul a admis că este luat în calcul ”un plan B” în cazul în care legislativul nu va aproba prelungirea stării de alertă, dar a explicat că se aşteaptă să se ajungă la un consens.

Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a mers în legislativ, miercuri, pentru a-i convinge pe liderii partidelor parlamentare de necesitatea prelungirii stării de alertă.

La întâlnirea din biroul social-democratului Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, au participat și reprezentanți ai UDMR, ALDE, Pro România și USR.

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul vrea să prelungească starea de alertă, Raed Arafat a mers să-i convingă pe contestatarii acestui demers din Parlament…să voteze prelungirea stării de alertă.

După întâlnire, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social democrații nu vor vota prelungirea, dacă starea de alertă va fi ca acum o lună.

Potrivit unor surse politice, s-ar fi ajuns la câteva lucruri în comun, anume redeschidre spitalelor, cei care vin din țări cu rist să stea în izolare dar să fie testați la final, iar masca să fie obligatorie în continuare în spații închise.

Aflat în vizită în județele Brăila și Galați, premierul Ludovic Orban le-a transmis un mesaj celor care nu vor să voteze prelungirea stării de alertă.

Secretatul de stat Raed Arafat spunea recent că, dacă nu va fi totuși încuviințată prelungirea stării de alertă, există și un plan B pentru menținerea unor restricții.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Mihai Bucureșteanu
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS