Confidenţialitate

Țările din UE, reacții diferite la introducerea pașaportului verde. Unele resping ideea, altele îl introduc luna viitoare

Deși Comisia Europeană a anunțat înființarea așa zisei adeverințe de vaccinare anti-COVID sau care arată că cineva a trecut prin boală, în Europa nu toate țările sunt de acord cu emiterea acestui document.

Pe de o parte, țări precum Franța atrag atenția că doar 5% din polulația eligibilă din Uniune s-a vaccinat și nu este clar nici câtă vreme o persoană imunizată este rezistentă la boală, nici dacă și cât poate rămâne contagioasă.

Pe de alta parte, Austria s-a grăbit să anunțe deja că va introduce pașaportul verde de călătorie chiar de luna viitoare.

În acest moment, experții medicali europeni nu pot spune cu certitudine dacă o persoană vaccinată împotriva COVID mai poate fi contagioasă și pentru câtă vreme. Așa că, a o lăsa să intre într-o țară, fară testare, poate fi riscant.

Tățile din sudul Europei, care trăiasc în mare parte din turism, precum Grecia, par dispuse să accepte acest risc pentru a nu afecta dramatic economia.

Austria a anunțat chiar că în următoarele zile va emite procedurile pentru a începe introducerea, din aprilie, a certificatului digital de vaccinare prin care se doreşte deplasarea fără restricții și condiții în întreaga Uniune Europeană.

„Nu vom aștepta până ce această adeverință va fi implementată la nivelul Uniunii”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Certificatul de vaccinare și testare ar trebui să permită intarea călătorilor într-o țară fără a mai fi nevoiți să se testeze înainte sau fără a fi obligați să stea în carantină la sosire.

Dar fiecare stat va avea libertatea să-și stabilească propriile condiții de intrare a vizitatorilor.