Confidenţialitate

Tăriceanu: Am decis o anumită recalibrare a relaţiei cu PSD

ALDE va continua să fie parte a actualei coaliţii de guvernare, a declarat, miercuri, liderul formaţiunii.

“Am decis o anumită recalibrare a relaţiei cu PSD pentru ca viitorul coaliţiei să fie asigurat. Toţi colegii au plecat de la premisa că e nevoie de stabilitate politică. Am solicitat şi un vot în privinţa continuării colaborării în cadrul coaliţiei şi la Guvern cu PSD şi votul a fost covârşitor în favoarea acestei soluţii, s-au înregistrat doar două abţineri. (…) Am decis să continuăm să fim parte a actualei coaliţii. (…) Vom continua şi guvernarea”, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu, după o şedinţă a conducerii ALDE.

“Am discutat astăzi cu colegii să propunem pentru buna funcţionare a Guvernului şi pentru a recalibra şi direcţia pe care va funcţiona coaliţia şi Guvernul să introducem în discuţie o serie de măsuri pe care noi le propunem în aşa fel încât să ţinem cont în primul rând de lucrurile care ţin de agenda de interes a cetăţenilor, de agenda populaţiei. Sigur că acest lucru înseamnă că prioritatea va trebui pusă pe proiectele de infrastructură, pe partea de sănătate, politici de sănătate, inclusiv spitale, educaţie, fonduri europene şi, nu în ultimul rând, foarte important – transparenţă la guvernare. Mai mult de atât, am să îi propun doamnei prim-ministru să analizeze dacă este nevoie de o manieră mai largă sau chiar de o restructurare, nu mă refer doar la persoane, ci la restructurarea Guvernului”, a adăugat liderul ALDE.

Cele două partide ar fi convenit ca, săptămânal, să fie organizate şedinţe formale ale coaliţiei, în care vor fi luate deciziile importante.

“Nu vreau să intru în detalii, dar ceea ce s-a întâmplat o bună bucată de vreme, ALDE a avut o atitudine foarte corectă, onestă, solidară în coaliţia de guvernare, au fost însă situaţii când am fost puşi în faţa unor decizii deja luate şi din dorinţa de solidaritate a trebuit (…) să promovăm acele măsuri în condiţiile în care, probabil, sesizam că sunt anumite puncte nevralgice”, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu, care a admis că “au fost discuţii între PSD şi ALDE în legătură cu susţinerea pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor”.

Purtătorul de cuvânt al partidului, Varujan Vosganian, a precizat că ALDE şi PSD vor începe o colaborare nouă, “bazată pe respect reciproc şi obiective precise”.

Călin Popescu Tăriceanu a prexizat că, în cadrul organizaţiilor ALDE, se face o analiză în privinţa rezultatului alegerilor din 26 mai, “rezultat evident nemulţumitor”, dat fiind că partidul nu a trecut de pragul electoral. “La acest rezultat a contribuit foarte mult climatul de violenţă verbală, fizică, ură, care s-a instalat în România în ultima perioadă şi a fost alimentat cu inconştienţă”, consideră șeful Senatului.

Biroul Electoral Central a anunțat, miercuri, seara, rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, după ce duminică românii s-au prezentat la vot în număr record, fiind înregistrată o prezență la vot de 49,02%.

  • PNL 27,0%
  • PSD 22,5%
  • ALIANȚA 2020 USR-PLUS 22,4%
  • PRO ROMÂNIA 6,6%
  • PMP 5,66%
  • UDMR 5,44%
  • ALDE 4,0%
  • Alții 6,1%