Confidenţialitate

Tăriceanu: ALDE nu poate vota moțiunea care să împiedice aplicarea alegerii primarilor în două tururi

Călin Popescu Tăriceanu spune că ALDE nu poate vota pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban anunțată de PSD deoarece partidul pe care îl conduce nu poate susține un demers care să împiedice revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

Nu, noi am spus că alegerea primarilor în două tururi, am cerut-o. Deci nu pot să votez, partidul meu și cu mine, nu putem să votăm o moțiune care să împiedice trecerea la alegerea primarilor în două tururi. De aceea nu ne asociem acestei moțiuni de cenzură. Părerea mea este că, din calculele pe care le văd, moțiunea de cenzură are foarte multe șanse să treacă și alegerea primarilor în două tururi va rămâne numai un deziderat”, a declarat Tăriceanu, întrebat, la TVR 1, cum comentează faptul că Marcel Ciolacu a spus că ALDE reprezintă „soluția imorală” în contextul moțiunii, partid căruia îi e frică de alegerile anticipate.

Chestionat de ce Executivul a ales varianta asumării responsabilității pe alegerea primarilor în două tururi și nu cea a OUG, liderul ALDE a spus că, în a doua variantă Klaus Iohannis nu îl mai putea numi premier pe Ludovic Orban.

„Foarte simplu. Vor să provoace. PNL nu avea interesul să provoace alegerile anticipate prin demisia Guvernului Orban, pentru că atunci președintele era obligat să numească un alt premier, din rândul membrilor Guvernului. Deci dl premier Orban ar fi trecut pe margine. Ca să evite această situație au mers pe această formulă a asumării răspunderii, care are și avantajul că provoacă PSD la depunerea unei moțiuni de cenzură”, a explicat Tăriceanu.

El a atras atenția că „Parlamentul este o instituție care nu e chiar așa de ușor de manevrat”.

„Eu văd posibilitatea unor defecțiuni și într-o parte și într-alta. La PNL eu văd parlamentari care nu sunt încântați cu ideea alegerilor anticipate”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.