Confidenţialitate

Tăriceanu a sesizat Curtea Constituţională în cazul Belina

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a sesizat, luni, Curtea Constituţională (CCR) privind un presupus conflict juridic între puterea judiciară şi cea executivă, conflict determinat de deschiderea  dosarului „Belina” de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În opinia lui Tăriceanu, conflictul juridic a intervenit ca urmare a cercetării penale a DNA asupra legalităţii Hotarârii Guvernului nr. 858/2013, respectiv HG 943/2013.

„În documentul înaintat Curţii Constituţionale a României se precizează: actele şi faptele concrete expuse în sesizare dovedesc existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, care constă în declanşarea unei proceduri de urmărire penală în legătură cu adoptarea unor hotărâri de guvern”, se arată într-un comunicat de presă al preşedintelui Senatului.

Preşedintele Senatului a anunţat săptămâna trecută că luni va depune această sesizare la CCR.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, la finalul lunii septembrie, că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze HG-uri revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de Ministerul Justiţiei.

Ca urmare a declaraţiilor ministrului, DNA a sesizat Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM), apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

O zi mai târziu, Liviu Dragnea a spus că, atunci când ministrul Justiţiei va veni cu proiectul de sesizare, Guvernul va sesiza CCR.

Tudorel Toader nu a mai prezentat însă în Guvern proiectul de sesizare a CCR, iar pe 9 octombrie Liviu Dragnea a anunţat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, că acesta din urmă va sesiza Curtea Constituţională.