Confidenţialitate

Dosarul “Belina”: Guvernul va sesiza Curtea Constituțională cu privire la ancheta DNA

Ministrul Justiției confirmă: Guvernul vrea să mute lupta cu DNA la Curtea Constituțională.

Tudorel Toader spune că Executivul îi va întreba pe judecătorii CCR dacă procurorii anticorupție au voie să ancheteze hotărârile de Guvern.

Evident, demersul are legătură cu dosarul Belina – în care sunt bănuiți de corupție 2 miniștri extrem de importanți: cel al Dezvoltării Regionale – Sevil Shhaideh și cel al Fondurilor Europene – Rovana Plumb.

Ministrul Justiției acționează, practic, după același scenariu de la începutul anului – când, întrebați despre Ordonanța 13, judecătorii CCR au decis că DNA nu poate ancheta oportunitatea unor astfel de acte.

Iniţiativa redactării şi sesizării CCR a pornit din Guvern şi nu de la Ministerul Justiției, nu de la ministrul Justiţiei. În al doilea rând, am citit şi eu pe presa scrisă o afirmaţie absolut incorectă, care nu-mi aparţine, că s-ar solicitat considerarea HG să fie ca şi OUG, ca şi legile. Este imposibilă o asfel de afirmaţie pentru că au regim juridic diferit, au efecte şi emitenţi diferiţi. Nu ştiu cine a făcut afirmaţia, dar aceasta este absolut incorectă”, a afirmat joi dimineața Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader spune că el va redacta sesizarea către CCR până luni, iar premierul Mihai Tudose va decide apoi când o va trimite la Curtea Constituțională.

CCR va fi solicitată să răspundă la această întrebare, la nivel de HG sau Ordin Ministerial procurorii pot să cerceteze oportunitatea şi circumstanţele emiterii?” – este întrebarea ce va fi adresată Curții.

Dacă judecătorii CCR vor decide că procurorii nu au voie să ancheteze hotărârile de Guvern – așa cum au decis în cazul ordonanțelor de urgență – dosarul Belina s-ar putea închide.

Asta pentru că DNA anchetează, în acest caz, o hotărâre de Guvern prin care lacul Belina și brațul Pavel au trecut de la stat la Consiliul Județean Teleorman – în beneficiul firmei TelDrum.