Confidenţialitate

Târgu Mureș: O jurnalistă a fost amenințată cu spânzurarea de reprezentantul unui partid naționalist din Ungaria | AUDIO

O jurnalistă de la secția maghiară a Radio Târgu Mureș a fost amenințată cu spânzurarea de reprezentantul unui partid naționalist din Ungaria, Barna Bartha, prezent în România recent. Nu este pentru prima dată când jurnalista Boróka Parászka este amenințată cu acțiuni violente.

Update: Poliţiştii din Mureş s-au autosesizat şi au anunțat că vor face fac verificări în acest caz.

Jurnalista de la Radio Târgu Mureș va depune o plângere penală, spune la Europa FM,  redactorul șef al Instituției. Mai multe surse media, printre care Telex.hu, au preluat declarația politicianului maghiar aflat recent la o reuniune din Sfântu Gheorghe.

Barna Bartha ar fi declarat în fața altor politicieni maghiari reuniți la o masă într-o biserică: „Sau poți să te uiți la o Parászka Boróka, poți să o asculți la Radio Târgu Mureș, ei bine, (dacă) maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”, ar fi declarat Bartha”’, potrivit Telex.hu.

Politicianul a mai adăugat: „asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”.

Reacția instituției unde lucrează jurnalista

Europa FM a contactat-o pe jurnalista de la radio Târgu Mureș, amenințată astfel. Parászka Boróka a refuzat să comentaze, însă a scris pe contul său de Facebook că mulțumește pentru nenumăratele mesaje de susținere și ia amenințarea în serios.

Recactorul șef al Secției Maghiare a Radio Târgu Mureș, Attila Szasz, ne-a declarat că instituția condamnă amenințarea și o apără pe jurnalista care are emisiune zilnic la postul public:

„Evident suntem alături de ea, condamnăm ferm orice atac la adresa oricărui jurnalist, nu numai dacă este vorba despre o colegă de-a noastră. Suntem solidari cu ea și o susținem în orice demers pe care-l face. Este vorba despre un caz penal și nu cred că aici declarațiile ajută dacă nu sunt susținute șii de acțiuni concrete cum ar fi un proces.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

G4 Media relatează că în ultimele zile, Mișcarea „Patria noastră” a făcut un tur al Ținutului Secuiesc.

Societatea Română de Radiodifuziune a reacționat ulterior și a condamnat declarațiile politicianului din Ungaria

„Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept, declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă.

Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare.

Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României.”

Foto: Facebook / Parászka Boróka

Citește și: Un jurnalist și tatăl acestuia, asasinați în Honduras. Înainte de a fi ucis, reporterul a fost legat la gură, un simbol de reducere la tăcere a presei