Confidenţialitate

TÂRGOVIȘTE: Centru de recuperare a militarilor, în locul liceului unde a fost instruit Regele Mihai I

Fostul liceul militar de la Mănăstirea Dealu, unde a fost instruit în tinereţe regele Mihai I, va deveni un centru pentru recuperarea militarilor întorși din teatre de operațiuni.
Dreptul de folosință a fost dat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii.
Condiţia este ca, în cinci ani de la data preluării în folosinţă a imobilelor, să se realizeze investiţia.
Consilierul local Honorius Moţoc, fost profesor de istorie, a subliniat că locaţia este una cu tradiţie militară, lucru ce o recomandă o dată în plus pentru destinaţia de centru de recuperare a militarilor.

În Enciclopedia oraşului Târgovişte, editată în 2011 de Primăria Târgovişte, se arată că Liceul Militar „Nicolae Filipescu”, creat din iniţiativa ministrului de Război căruia îi poartă numele, îşi deschidea cursurile în octombrie 1912.

Tot în enciclopedie se precizează că principele Mihai a fost înscris la acest liceu pe 22 octombrie 1930.
În iunie 2010, regele Mihai I a venit în vizită la Mănăstirea Dealu şi şi-a amintit cu plăcere de perioada în care a făcut liceul aici.

Clădirile de la Mănăstirea Dealu au stat nefolosite câţiva ani, după ce s-a desfiinţat spitalul municipal care funcţiona aici.

O asociaţie a avut în folosinţă locaţia pentru a construi un centru medical, însă nu a realizat lucrările necesare, iar clădirile au revenit recent în patrimoniul municipalităţii.